پایش خشکسالی در ایران با استفاده از دادههای زمینی مشاهداتی بارش شبکه ای با قدرت تفکیک بالا(APHRODITE)

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی خشکسالی و تغییر اقلیم
  • کد COI اختصاصی: NCDCC01_096
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 730
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

الهام بارانی زاده

دانشگاه زنجان، دانشکده علوم، گروه فیزیک، زنجان

سهیلا جوانمرد

پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو تهران

جواد بداق جمالی

آموزشکده محیط زیست کرج

یوسفعلی عابدینی

دانشگاه زنجان دانشکده علوم گروه فیزیک

چکیده

تراکم پایین توزیع مکانی ایستگاههای بارانسنجی بسیاری از کشورهای در حال توسعه از جمله کشور ایرانرا با چالش پایش بارش برای گستره وسیعی از حوزه ها ی تحقیقاتی نظیر هشدار سیل و خشکسالی روبهواقع در کیوتوی ژاپن به ایجاد بانک (RIHN) رو کرده است. در این راستا موسسه تحقیقاتی بشر وطبیعتسری دادههای زمینی شبکه بندی شده با قدرت تفکیک مکانی- زمانی بالا با استفاده از دادههای بارانسنجیدر آسیا پرداختهاند. قدرت تفکیک مکانی و زمانی این دادهها به ترتیب APHRODITE تحت عنوان پروژه 40,25 و روزانه با فرمت باینری میباشند. در این مقاله به پایش بارش در مقیاسهای زمانی فصلی و سالانه º1951 در کشور ایران پرداخته شده است. نقشه توزیع مکانی میانگین بارش - در طول دوره آماری 2007زمستان در طول دوره آماری مذکور نشان میدهد بیشترین بارش در طول رشته کوههای زاگرس و ناحیهدریای خزر با بیشترین میزان میانگین بارش 4 میلی متر بر روز رخ داده است. کمترین میزان بارندگی مربوطبه نواحی مرکزی به سوی جنوب شرق کشور با میزان بارش کمتر از 0,5 میلی متر بر روز است. خشکترینفصلهای زمستان مربوط به سالهای 1958 تا 1960 می باشد که در بیشتر نواحی کشور مقدار بارش بین 1تا 1,5 میلی متر بر روز است. بررسی مقادیر متوسط پهنهای بارش سالانه در کل کشور نشان میدهدmm ) 146 ) و 1954 mm) کمترین و بیشترین مقدار کمیت مذکور به ترتیب مربوط به سال 2001) 3/17/ 434 و 55 / 200,75 ) است. بیشینه و کمینه مقدار کمیت مذکور در ناحیه دریای خزر به ترتیب 35198 میلیمتر به ترتیب در / 277 و 8 / در سالهای 1951 و 2001 و در ناحیه رشتهکوههای زاگرس 4 (mmسالهای 2004 و 1951 است

کلیدواژه ها

پایش، خشکسالی، ایران، داده زمینی بارشAPHRODITE

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.