بررسی تغییرات سطح آب دریاچه ی زریوار با استفاده از تکنیک سنجش از دور، GIS و شواهد رسوب شناسی بین سال های 2003-2011

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین همایش ملی بحران آب (تغییر اقلیم، آب و محیط زیست)
  • کد COI اختصاصی: NCWC02_099
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 867
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین نظم فر

استادیار گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه محقق اردبیلی

فریبا اسفندیاری درآباد

دانشیار گروه جغرافیای طبیعی (ژئومورفولوژی)، دانشگاه محقق اردبیلی

امید رحیمی

دانشجوی دکترای جغرافیای طبیعی (ژئومورفولوژی)، دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

بررسی و ارزیابی کاهش ناگهانی تغییرات سطح آب دریاچه ی زریوار واقع در استان کردستان در سال های اخیر به عنوان بزرگترین دریاچه ی آب شیرین غرب کشور و یکی از مکان های مهم گردشگری ایران بیشتر از گذشته لازم است. هدف از این مطالعه بررسی تغییرات سطح آب دریاچه به همراه علت های آن با استفاده از تصاویر ماهواره ای بین سالهای ٢٠٠٣ تا ٢٠١١ ، تکنیک GIS، آماده سازی، پردازش و طبقه بندی تصاویر می باشد که نتایج حاکی از کاهش سطح آب دریاچه از سال ٢٠٠٣ تا ٢٠١١ از 21/71 کیلومتر مربع به 13/04 کیلومتر مربع یعنی از دست رفتن 39/95 درصد کل سطح دریاچه در مدت ٨ سال می باشد. همچنین آزمایشات رسوب شناسی بر روی مغزهی رسوبی ۵ متری تعیین سن شده در موسسه ی تعیین سن کشور ژاپن وجود تغییرات نامنظم در سطح آب دریاچه در اواخر هولوسن در ٣١٧٠ تا ١٣٠٠ سال قبل را نشان می دهد. مهمترین علت این تغییرات ناشی ازتغییرات بارشی، سرریزهای اتفاقی دریاچه و فعالیت های انسانی بوده است اما نقش عوامل انسانی در کاهش سطح آب دریاچه شامل حفر بیرویه ی چاه های عمیق و نیمه عمیق برای آبیاری، رشد سریع جمعیت و ایجاد سد بر روی رودخانه ی قزلچه سو مهمتر از تعییرات فاکتورهای آب و هوایی می باشد.

کلیدواژه ها

تغییرات سطح آب دریاچه، سنجش از دور، تصاویر ماهواره ای، رسوب شناسی، دریاچه زریوار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.