حکمت خالده و جایگاه طبیعت در جهان بینی و معماری معابد ادیان مختلف

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: ماهنامه باغ نظر، دوره: 9، شماره: 20
  • کد COI اختصاصی: JR_BAGH-9-20_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1305
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدهادی قدوسی فر

پژوهشگر دکتری معماری ، دانشکده هنر و معماری واحد علوم و تحقیقات ، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران ، ایران ،

فرح حبیب

دکتری شهرسازی ، دانشیار دانشکده هنر و معماری واحد علوم و تحقیقات ، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران ، ایران

مهتیام شهبازی

پژوهشگر دکتری معماری ، دانشکده معماری و شهرسازی ، دانشگاه علم و صنعت ، تهران ، ایران

چکیده

ادیان در جهان سنتی به عنوان عنصر غالب در تعیین خط فکری و آداب و منش های جوامع مطرح بوده و در شکل گیری و نحوه گسترش هنرها تأثیری ژرف داشته به طوری که در جهان سنتی ، دین با فلسفه زندگی و هنرها همزاد و همراه است. طبیعت عنصری حائز اهمیت در ادیان و واجد جایگاهی متفاوت در ایدئولوژی ها بوده است ، به طوری که در جهان بینی جوامع سنتی علی رغم تشابهاتی که در آنها دیده می شود ، جایگاه طبیعت از عنصری که خود خداوند یا جزئی از خداوند به شمار می رفته تا عنصری شر و جایگاه زندگی شیطان متغیر بوده است. با این همه وجود عناصر مشترک طبیعت در شکل دهی به معماری به عنوان شاخه ای از هنرها که بیشترین قرابت با محیط و طبیعت را دارد ، می تواند متأثر از ایدئولوژی هایی باشد که در ادیان با عنوان «حکمت خالده » مطرح است. در این راستا پژوهش درصدد پاسخگویی به سؤالات زیر است : آیا بینش های دینی متفاوت در مورد طبیعت باعث تفاوت هایی تأثیرگذار در معماری ادیان شده است ؟ چه مباحث و عناصر مشترکی در ارتباط با طبیعت در معماری معابد ادیان مختلف وجود دارد ؟ آیا حکمت خالده یا جاویدان خرد در حوزه آثار هنری مرتبط با ادیان ، به ویژه معماری قابل گسترش است ؟ روش پژوهش ، تحلیلی و تفسیری - تاریخی است . ابزار و روش های گردآوری اطلاعات اسنادی ، کتابخانه ای ، تهیه فیش ، نقشه ها و نمونه های آثار معماری هستند. روش تجزیه اطلاعات نیز استدلال قیاسی و استدلال استقرایی (استنتاجی) است.

کلیدواژه ها

معماری ، دین ، حکمت خالده ، معبد ، طبیعت ، ادراک شهودی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.