کارایی نگار ریز تصویرگر سازند (FMI) و آنالیز تصاویر در شناسایی ساخت و بافت انیدریت های سازند دالان و نقش آنها در کاهش کیفیت مخزنی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش ملی ذخیره سازی زیرزمینی نفت و گاز
  • کد COI اختصاصی: UGOS01_042
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1095
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم روشنی نژاد

دانشگاه تهران - دانشکده زمین شناسی

مریم منصوری هفشجانی

دانشگاه تهران - دانشکده زمین شناسی

حسین رحیم پوربناب

دانشگاه تهران - دانشکده زمین شناسی

وحید توکلی

دانشگاه تهران - دانشکده زمین شناسی

چکیده

فرآیندهای دیاژنزی نقش مهمی در افزایش و یا کاهش کیفیت مخزنی سنگهای کربناته دارند. رمپ کربناته سازند دالان در محیطی گرم و خشک نهشته شده است. لذافرایندهای انیدریتی شدن در این سازند دارای اهمیت زیادی است. در این مطالعه توسط نگار ریز تصویرگر سازند و تحلیل تصاویر (Fullbore Formation Micro Imager)میکروسکوپی در نرم افزار آنالیز تصاویر جی مایکروویژن ساختهای انیدریت لایهای و ندولی (JMicro Vision 2211) و بافته ای ندولی، لایه ای، فراگیر و پوئیکیلوتوپیک به منظور تعیین میزان تاثیر گذاری هر کدام از این بافت و ساخت ها در کاهش کیفیت مخزنی درصد گیری شدند. اگرچه با استفده از دو روش اندازه گیری فوق مشاهده می شود انیدریت پوئیکیلوتوپیک بیشترین فراوانی را داشته اما به دلیل عدم حضور در گلوگاه های خلخل و فرج و در نتیجه تاثیر کم بر مسدود شدن آنها، تاثیر بسزایی بر کاهش کیفت مخزنی نداشته است. در نهایت انیدریت فراگیر به دلیل مسدود کردن قطر گلوگاه های حفرات و کاهش اندازه آنها باعث کاهش تخلخل و تراوایی در سازند مورد مطالعه شده است. بنابراین همیشه میزان انیدریتی شدن عامل تعیین میزان تخریب کیفیت مخزنی نیست و سه عامل رخسارهی اولیه، قطر گلوگاه ها و پیروی انیدریتی شدن از بافت سنگ در اولویت قرار می گیرند.

کلیدواژه ها

نگار ریز تصویرگر سازند، آنالیز تحلیل تصاویر، سازند دالان، انیدریت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.