بررسی تنوع ژنتیکی و همبستگی بین صفات در کلکسیون لوبیای سفید بانک ژن گیاهی ملی ایران

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: نهمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT09_511
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 643
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید رضا درگاهی

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج،

شاهین واعظی

استادیار و مربی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج

منصور امیدی

دانشیار دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران،

محمد جعفر آقایی

دانشیار دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران،

چکیده

جهت مطالعه تنوع ژنتیکی، پراکنش جغرافیایی و اقلیمی و تعیین روابط میان عملکرد دانه و برخی صفات مورفولوژیکی تعداد ٥٠٠ نمونه لوبیای سفید (Phaseolus vulgaris L. ) در سال ١٣٨٣ در مزرعه تحقیقاتی با نک ژن گیاهی ملی ایران در کرج مورد ارزیابی قرار گرفت . آزمایش در قالب طرح آگمنت به همراه سه رقم شاهد انجام شد . در بررسی آمار توصیفی صفات مورد ارزیابی مشخص شد که صفات تعداد بذر در بوته ، عملکرد بذر تک بوته ، تعداد غلاف در بوته ، ارتفاع بوته ، تعداد گره در سا قه اصلی ، تعداد بذر در غلاف و وزن صد دانه از تنوع خوبی برخوردار بودند . نتایج حاصل از محاسبه ضرایب همبستگی ساده صفات، تجزیه رگرسیون گام به گام و تجزیه علیت نشان داد که صفات تعداد غلاف در بوته ، وزن صد دانه ، تعدا بذر در بوته و انحنای غلاف بیشترین تاثیر را بر ر وی عملکرد بذر تک بوته دارا بودند . تجزیه خوشه ای بر اساس شرایط اقلیمی مبدا نمونه های لوبیای سفید ایننمونه ها را در ٣ کلاستر گروه بندی نمود و نتایج نشان داد که رابطه نسبی بین تنوع ژنتیکی و اقلیم بندی نمو نه ها وجود دارد . کلاستر سوم که مربوط به نمونه های متعلق به اقلیم استپی سرد می باشد ، از نظر عملکرد و اجزا آن ، دارای بیشترین میانگین و تنوع می باشد . همچنین تجزیه کلاستر بر اساس مبدا جغرافیایی نمو نه ها ، با گروه بندی این نمونه ها در ٤ کلاستر نشان داد که رابطه مشخصی میان تنوع ژنتیکی و پراکنش جغرافیایی نمو نه ها وجو د ندارد . کلاستر چهارم متعلق به نمونه های منطقه فارسان است که دارای بیشترین میانگین و تنوع از نظر عملکرد بذر و اجزا آن است.

کلیدواژه ها

بانک ژن، لوبیای سفید، تنوع ژنتیکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.