اثرات فواصل ردیف کاشت بر عملکرد و اجزای عملکرد ارقام کلزای نشایی (Brassica napus L.) به صورت کشت دوم در اراضی شالیزاری

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: نهمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT09_148
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 720
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد هادی حسین زاده

دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت دانشگاه گیلان

مسعود اصفهانی

استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه گیلان

بابک ربیعی

استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه گیلان

محمد ربیعی

پژوهشگر بخش اصلاح بذر موسسه تحقیقات برنج کشور

چکیده

به منظور بررسی اثرات ردیف کاشت بر عملکرد و اجزای عملکرد ارقام کلزای نشایی به صورت کشت دوم در اراضی شالیزار ، آزمایشی در دو سال زراعی 83-1382 و 84-1383 در مؤسسه تحقیقات برنج کشور (رشت) اجرا گردید . این آزمایش به صورت اس پلیت پلات در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار انجام شد. چهار رقم کلز ا شامل PF7045/91 ،RGS003 ،Hyola308 و Hyola401 به عنوان فاکتور اصلی و سه فاصله ردیف کاشت 20، 25 و 30 سانتی متر(با تراکم ثابت ۴۰ بوته در متر مربع ) به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شدند . نتایج حاصل از تجزیه مرکب داده ها نشان داد که اثر سال بر عملکرد دانه ، درصد روغن ، عملکرد روغن ، تعداد خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین ، طول خورجین ، وزن هزار دانه ، تعداد شاخه های فرعی درجه یک ، دو و سه و ارتفاع بوته در سطح احتمال 1% معنی دار بود . بین ارقام کلزا و اثر متقابل رقم × سال از نظر صفات ذکر شده در بالا در سطح احتمال ۱% اختلاف معنی داری وجود داشت . بین فواصل کاشت از نظر صفات ذکر شده در بالا اختلاف معنی داری مشاهده نشد , اما اثر متقابل سال × فاصله کشت تنها از نظر تعداد شاخه های فرعی درجه دو و سه در سطح احتمال ۵% معنی دار بود. نتایج این آزمایش نشان داد که بین ارقام ، رقم PF7045/91 از نظر عملکرد دانه، درصد روغن ، عملکرد روغن ، تعداد خورجین در بوته ، تعداد شاخه های فرعی درجه یک و دو و ارتفاع بوته ، رتبه اول را در هر دو سال به خود اختصاص داد . مطا لعه ضرایب همبستگی بین صفات نشان دادکه همبستگی مثبت ومعنی داری بین عملکرد دانه با تعدادخورجین در بوته( **0/79=r)، تعداد شاخه های فرعی درجه دو (**0/48=r) و ارتفاع بوته(**0/89=r) و همبستگی مثبت و معنی داری بین درصد روغن با تعداد خورجین در بوته ( **0/37=r) و ارتفاع بوته (**0/65=r) و همبستگی مثبت و معنی دار بین عملکرد روغن با عملکرد دانه(**0/99=r) و درصد روغن (**0/66=r) وجود داشت . در بین فواصل کاشت ، فاصله کشت ۲۰ سانتی متر از نظر عملکرد دانه ، درصد روغن، عملکرد روغن و تعداد دانه در خورجین, رتبه اول را دارا بود.

کلیدواژه ها

کلزا، فواصل ردیف کاشت، عملکرد، اجزای عملکرد، نشاکاری

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.