نقش و جایگاه اقتصاد دانش محور بر شکلگیری مناطق ویژه علم و فناوری مطالعه موردی اقتصاد ایران

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه تخصصی رشد فناوری، دوره: 9، شماره: 36
  • کد COI اختصاصی: JR_TD-9-36_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 875
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

روح اله شهنازی

استادیار بخش اقتصاد دانشگاه شیراز شیراز، ایران

هما موذن جمشیدی

دانشجوی دکترای اقتصاد شهری و منطقه ای دانشگاه اصفهان، ایران

نعمت اله اکبری

استاد گروه اقتصاد دانشگاه اصفهان اصفهان، ایران

چکیده

اقتصاد دانش محور به طور مستقیم مبتنی بر تحصیل، تولید، توزیع و به کارگیری دانش در تمامی فعالیت های اقتصادی است. در حال حاضر دس تیابی به اقتصاد دانش محور از الزامات همه کشورها در دنیاست. در این راستا یکی از راهبردهایی که تجربه موفقی را برای بسیاری از کشورهای توسعه یافته مبتنی بر اقتصاد دانش محور به همراه داشته، تشکیل و گسترش مناطق ویژه یا کریدورهای علم و فناوری است. منطقه ویژه علم و فناوری مجموعه ای متمرکز از دانشگاه ها، پار کهای علم و فناوری، مراکز تحقیقی و پژوهشی، شرکتهای با فناوری برتر و ... است که در یک فضای جغرافیایی و در یک منطقه اقتصادی با مدیریت متمرکز و ساختار حقوقی خاص تشکیل و به تولید محصولات و خدمات دانش محور میپردازد. هدف این مقاله تعیین الزامات مورد نیاز برای تشکیل مناطق ویژه و یا همان کریدورهای علم و فناوری با تأکید بر اقتصاد دانش محور است. براساس نتایج مقاله مهمترین الزامات شکل گیری کریدورهای علم و فناوری عبارتند از: سیستم ابداعات ملی، پارک علمی و فناوری، دانشگا هها و مراکز تحقیقاتی، سرمایه های مخاطره پذیر و کارآفرینی، سرمایه انسانی، زیرساخت ها، بازار، بنگاه های با فناوری بالا، وجود مدیریت خاص مناطق علم و فناوری، شکل گیری کریدور در مجاورت مناطق شهری. بنابراین تا این زیر ساختها در کشور فراهم نگردد، دستیابی به مناطق علم و فناوری و رسیدن به اقتصاد دانش محوربا تهیه و تصویب آیین نامه ها و بخشنامه غیرممکن خواهد بود.

کلیدواژه ها

مناطق ویژه علم و فناوری، اقتصاد دانش محور، سیستم ابداعات ملی، سرمایه های مخاطره پذیر، کارآفرینی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.