مراکز نگهدارنده منابع زیستی و چالش های پیش رو

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: کنگره ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی
  • کد COI اختصاصی: IBRC01_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 459
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزانه عزیزمحسنی

چکیده

از اواخر قرن بیستم، بشر از فناوریهای مبتنی بر منابع معدنی )مثلفلزات، نفت، ذغال سنگ وغیره(، فیزکی و شیمی به سمت فناوریهاییگام برداشته است که با ت یکه بر منابع زیستی یعنی سلولهای زنده وکوچکترین واحدهای حیات- ژنها شکل گرفته اند. به همین دلیل درشروع قرن بیست و کیم کلکسیونهای کشتهای سلولی متناسب با نیازهایمتقاضیان دریافت خدمات از کی سو و از سوی دیگر به منظور تأمین موادزیستی با یکفیت، به مراکز نگهدارنده منابع زیستی تغ ییر شکل یافتند.این مراکز به عنوان عنصر کلیدی فراهم کننده زیرساخت علمی و فنیمورد نیاز در زیست فناوری و علوم زیستی، وظیفه نگهداری سلولهایزنده، ژنها، اطلاعات مرتبط با آنها و ارائه خدمات در این زمینه ها رابرعهده گرفتند. کلکسیونهای زیستی برای انجام این وظایف با چالشهایزیادی مواجهه می باشند. بخشی از چالشهای موجود عبارتند از: افزایشعظیم مواد زیستی و داده های مرتبط، افزایش درخواست برای دریافتخدمات، ضرورت اعمال فرآیندهای تضمین یکفیت، محدودیتهایی کهبرای دسترسی به منابع زیستی در داخل و خارج از کشور وجود دارد،فقدان قوانین و مقررات ملی برای حفاظت از حقوق مال یکت فکری درزمینه مواد زیستی، نبود مقررات ملی در زمینه نقل و انتقال مواد زیستیبه داخل و خارج از کشور و عدم آگاهی کافی از اقدامات ایمنی مرتبطبا سلولهای زنده و ژنها. بعلاوه مراکز نگهدارنده منابع زیستی به منظورتضمین یکفیت و تخصص مورد نیاز برای ارائه مواد و اطلاعات زیستیمعتبر به جامعه علمی و صنعتی کشور، باید بر مبنای معیارهای استانداردبین المللی، اقدام به ایجاد کی سامانه اعتباردهی نمایند. از سوی دیگرپایداری بلند مدت این مراکز مستلزم داشتن منابع مالی کافی و مستمرمی باشد. با توجه به ضرورت ارتقاء کارائی مراکز نگهدارنده منابع زیستیدر کشور، شایسته است چالشهای سازمانی و اقتصادی موجود مورد توجهمسئولین دولتی و قانونگذاران قرار گیرد.

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.