تأثیر پتاسیم بر عملکرد و اجزاء عملکرد گندم در شرایط اقلیمی عدم بارش تنش خشکی آخر فصل

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: همایش ملی تغییرات اقلیم و مهندسی توسعه پایدار کشاورزی و منابع طبیعی
  • کد COI اختصاصی: CCASD01_053
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 812
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیدرضا شمسائی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد نیشابور

احمد جعفرنژاد

استادیار مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان رضوی

سعید بختیاری

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی نیشابور

چکیده

این مطالعه با هدف بررسی اثر مقادیر مختلف پتایم بر عملکرد و اجزای عملکرد چهار رقم گندم در شرایط عدم بارش و تنش خشکی آخر فصل به صورت آزمایش کرهای خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار و 20 تیمار طی سال زراعی 87-1386 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی نیشابور اجرا شد. سطح کود پتاسیم به عنوان عامل اصلی (k0 بدون مصرف کود پتاسیم، 60، 90، 12 و 150 کیلوگرم کود کلرید پتاسیم در هکتار) و چهار ژنوتیپ گندم (مرودشت، پشتاز، DN-11 و WS-82-9) به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. جهت اعمال تنش خشکی آخر فصل، آبیاری از مرحله ظهور سنبله تا انتهای فصل رشد قطع شد. صفات عملکرد دانه، وزن خشک بوته، شاخص برداشت، تعداد سنبله در متر مربع، ارتافع بوته، تعداد دانه در سنبله و وزن هزار دانه اندازه گیری و محاسبه شد. نتایج نشان داد استفاده از مقادیر مختلف پتاسیم باعث به وجود آمدن اختلاف معنی داری بر وزن هزار دانه، شاخص برداشت، تعداد سنبله در متر مربع، عملکرد، ارتفاع بوته، وزن خشک بوته، تعاد دانه در سنبله شدند. بیشترین عملکرد دانه در سطح کودی پتاسیم 120 کیلوگرم در هکتار حاصل گردید. ژنوتیپ های مختلف گندم نیز باعث بوجود آمدن اختلافات معنی داری بر وزن هزار دانه، شاخص برداشت، تعداد سنبله در متر مربع، عملکرد، ارتفاع بوته و تعداد دانه در سنبله شدند. لاین م تحمل به خشکی WS-82-9 به دلیل داشتن بالاترین عملکرد (5865 کیلوگرم در هکتار)، شاخص برداشت و اکثر صفات مورد بررسی از برتری نسبی بالاتری در بین ژنوتیپ ها برخوردار بود. کمترین عملکرد دانه به رقم مرودشت (4616 کیلوگرم در هکتار) تعلق داشت. بطور کلی لاین WS-82-9 و مرودشت مقاوم ترین و حساس ترین ژنوتیپ ها به تنش خشکی آخر فصل بودند و مصرف 120 کیلوگرم پتاسیم در هکتار باعث کاهش اثرات تنش خشکی شد.

کلیدواژه ها

گندم، تنش خشکی، عملکرد، اجزاء عملکرد، پتاسیم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.