هویت یابی و ابعاد آن در جریان استفاده از فضای مجازی بین دانشجویان

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: نخستین کنگره ملی فضای مجازی و آسیب های اجتماعی نوپدید
  • کد COI اختصاصی: NOPADID01_034
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2757
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه حداد رنجبر

مربی روان شناسی تربیتی دانشگاه ولی عصر رفسنجان

طاهره احمدی پور

استادیار جامعه شناسی زبان دانشگاه ولی عصر رفسنجان

چکیده

در این مقاله آثار میزان استفاده از اینترنت (آموزشی، تفریحی و ارتباطی ) بر ابعاد هویت (ابعاد شخصی، اجتماعی، ارتباطی و جمعی) بررسی شده است. جامعه مورد مطالعه این پژوهش ، دانشجویان دختر و پسر دانشگاه ولی عصر رفسنجان است که از این میان ، با استفاده از روش نمونه گیری سهمیه ای، 240 نفر از دانشجویان به عنوان آزمودنی انتخاب شده اند. پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی انجام شد ه است . ابزارهای به کار رفته در این پژوهش عبارت اند از: پرسش نامه ابعاد هویت، نسخه چهارم AIQ-IV جهت سنجش ابعاد مختلف هویت با تعیین چهار گرایش، پرسش نامه استفاده از اینترنت برای تعیین سه جنبه استفاده از اینترنت و داده های حاصل با استفاده از آزمونهای مختلف آماری از جمله ضریب هم بستگی پیرسون و آزمون معنادار آماری t جهت تحلیل هر یک از فرضیه های تحقیق. بین میزانی (ساعات هایی) که دانشجویان از اینترنت استفاده می کنند و ابعاد هویت شخصی، هویت ارتباطی و هویت اجتماعی رابطه وجود دارد. بین میزان استفاده از اینترنت و بعد هویت شخصی در سطح α=0/01 و هم بستگی منفی معنادار با هویت ارتباطی و اجتماعی در سطح α=0/05 هم بستگی منفی معناداری وجود دارد. بیشترین استفاده دانشجویان از اینترنت از نوع ارتباطی (X=3/21) است و از نظر میزان (تعداد ساعت ) (t=3/067) و دفعات استفاده از اینترنت در هفته (t=3/27) ، دانشجویان پسر بیشترین استفاده را دارند. بر اساس یافته های پژوهش ، بین میزان استفاده از اینترنت و ابعاد هویت شخصی ، اجتماعی و ارتباطی هویت هم بستگی منفی معن اداری مشاهده می شود؛ به این معنا که با افزایش میزان استفاده از اینترنت، میزان اهمیت دادن افراد به ابعاد شخصی ، اجتماعی و ارتباطی هویتشان کاهش پیدا می کند . دانشجویان در هر دو جنس و در بین رشته های مختلف تحصیلی، اغلب استفاده ارتباطی از اینترنت را انتخاب می کنند . بیشترین استفاده از اینترنت مربوط به دانشجویان رشته های کامپیوتر و زبان انگلیسی است. دانشجویان پسر در مقایسه با دانشجویان دختر ساعات و دفعات بیشتری در هفته از اینترنت استفاده می کنند.

کلیدواژه ها

میزان استفاده از اینترنت، ابعاد هویت، دانشجو، دانشگاه ولی عصر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.