ضمانت اجرای تعهدات قائم به شخص در حقوق موضوعه و فقه امامیه

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی قرارداد، اصول و چالش های پیش رو
  • کد COI اختصاصی: NCSD01_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 9250
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباسعلی صالحی

دکترای فقه و اصول و مدرس فقه وحقوق دانشگاه

چکیده

یکی از مباحث مهم در عقود و قراردادهای قائم به شخص ، ضمانتهای اجرایی آن میباشد که تعهدات باید جهت التزام طرفین به مفاد قرارداد ، دارای ضمانت اجرایی باشد که جهت استحکام تعهد انجام شده لازم است از هر گونه عملی که در روند اجرای قانونی تعهد لازمه ، خلل ایجاد میکند جلوگیری نمود به عبارتی دیگر بایستی هر تعهد ، ضمانت اجرایی داشته باشد . در حقوق تعهدات یکی ازارکان تعهدات ، التزام متعهد به ایفای تعهد می باشد ؛ زیرا متعهدله همواره در معرض این خطر قراردارد که متعهد به دلایل گوناگون ارادی و غیرارادی از تعهد سرباززند و در صورت بروز چنین عملی متعهدله باید تمهیدی بیندیشید و با انتخاب یکی از شیوه های جبران خسارت ضرر وارده ناشی ازعدم انجام تعهد را جبران کند . بدین جهت غالب حقوقدانان ، چاره نقض قرارداد را اجبار متعهد به انجام عین تعهد دانسته اند که این نظریه ، مبنای فقهای امامیه میباشد.اما سوال اصلی در دو مطلب خلاصه میشود این طرق و روش برای ضمانت اجرایی ، تا چه حدی میباشد آیا در مواردی که الزام متعهد به انجام تعهد یااجرای عین تعهد با مانعی روبرو نیست ، این روش می تواند پاسخگوی ضرر متعهدله باشد ؟ همچنین در مواردی که با دیگر شیوه های جبران خسارت به موازات الزام متعهد به انجام تعهد می توان ضرر ناشی از تخلف قراردادی متعهدله را جبران نمود ، می توانیم از اصل مزبور عدول کنیم ؟ لذا ما در این مقاله علمی ابعاد این موضوع را بررسی مینماییم .

کلیدواژه ها

تعهدات ، قائم به شخص ، ضمانت اجرایی ، فقه ، حقوق

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.