بررسی و تحلیل توزیع زمانی- مکانی گردوغبار در استان تهران

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی جغرافیا، شهرسازی و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: GUPSD01_1251
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1079
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فهیمه محمدی

کارشناسی ارشد اقلیم شناسی، دانشگاه فردوسی مشهد

مطهره زرگری

کارشناسی ارشد اقلیم شناسی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

گردوغبار یکی از پدیده های اقلیمی جو است که آثار و پیامدهای زیست محیطی نامطلوبی بر جای میگذارد. در این پژوهش پدیده گردوغبار بر حسب فراوانی زمانی و مکانی، برای 5 ایستگاه هواشناسی سینوپتیک استان تهران در طی د وره آماری 24 ساله (1981-2005) بررسی، تجزیه و تحلیل شده است. به همین منظور داده های روزانه و ماهانه از سازمان هواشناسی ک شور دریافت شد که شامل روزهای گردوغباری، م توسط دما، دید کمتر از 2 کیلومتر و مجموع بارش می باشد. فراوانی داده ها بصورت ماهانه و سالانه محاسبه گردید و همبستگی فضایی بین پارامتر گردوغبار با پارامترهای بارش و دما در هر ایستگاه محاسبه شده است. برای اطلاعات مذکور نقه های پراکندگی فضایی، پوشش گیاهی، توپوگرافی و خاک تهیه و م ورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. با استفاده از نرم افزار HYSPLIT حرکت رو به عقب ذره غبار در 48 ساعت قبل از ورود به منطقه برای روزهای یکم، دوم، چهارم و پنجم ماه می در سال 2000 در سه تراز ارتفاعی 100، 500 و 1000 متیری بررسی شده است. نتایج این ت حقیق نشان می دهد که در شمال تهران، ایستگاه آبعلی با میانگین فراوانی 109 روز در سال دارای بیشترین تعداد روزهای گردوغباری در کل استان می باشد و پس از آن ایستگاه های کرج، تهران، فیروزکوه، چیگر به ترتیب بیشترین فراوانی های وقوع گردوغبار را به خود اختصاص می دهند. نتایج تحلیل مسیر حرکت ذره های غبار در روزهای مذکور بیان می کند که بیشترین منشاء گرد و غبار استان تهران از سمت غرب و جنوب غرب ایران و از سوی کشورهای عربستان و عراق است.

کلیدواژه ها

گردوغبار، توزیع زمانی و مکانی، SPSS, HYSPLIT، تهران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.