بافت فرسوده شهری و ابعاد اجتماعی آن

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی جغرافیا، شهرسازی و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: GUPSD01_1070
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1027
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی یوسفی

دانشیار جامعه شناسی، دانشگاه فردوسی مشهد

الهام سادات نبوی

دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت امور شهری، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

بافت فرسوده از مهمترین چالش های پیش روی کلانشهرهای ایران محسوب می شود. زندگی در این بافت ها چالش های فراوانی را برای ساکنان در پی دارد. برای رسیدن به راهکار و برون رفت از این نارسایی ها، نگاهی جامعه شناسانه به بافت فرسوده ضروری به نظر می رسد. در تحقیق مروری حاضر بابطه بین فرسودگی فیزیکی و فرسودگی اجتماعی، حس مکان و فرسودگی بافت، تأثیر بافت فرسوده بر کجروی ها و ناهنجاری های اجتماعی، الگوهای جلب مشارکت مالکین در بازسازی بافت های فرسوده و مقاومت مالکین در نوسازی و مرمت بافت ها، رابطه بافت فرسوده و آلودگی های زیست محیطی، مشکلات بصری بافت فرسوده و تأثیر این نوع بافت بر منظر شهر، و در نهایت مشکلات قانونی و حقوقی در بازسازی بافت فرسوده بررسی شده است. در بررسی میدانی با 7 نفر از ساکنان بافت فرسوده آبکوه مشهد مصاحبه عمیقی بعمل آمد. نتایج حاکی از وجود معضلات زیست محیطی، آشفتگی بصری، و تشدید ناهنجاری ها و کجروی در مقایسه با قبل می باشد. میزان تعلق به مکان زندگی یا حس مکان در بین ساکنان این بافت ها بسیار بالاست. حس مکان بویژه در بین ساکنان مسن موجب نادیده گرفتن مشکلات این بافت گردیده است. بر اساس نتایج حاصل می توان گفت که عدم اعتماد بین ساکنان اینگونه بافت ها و شهرداری، از موانع اصلی مشارکت ساکنان در بازسازی اینگونه بافت ها بوده و ساکنان بافت، عملکرد شهرداری را در قیمت گذاری زمین های این بافت غیر منصفانه ارزیابی می کنند.

کلیدواژه ها

بافت فرسوده، آلودگی زیست محیطی، ناهنجاری، آشفتگی بصری، مشارکت در بازسازی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.