تعیین مکان مناطق اسکان موقت و سایت های امداد رسانی پس از زلزله در بافت تاریخی شهر یزد با استفاده از تحلیل شبکه، منطق فازی و GIS

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی جغرافیا، شهرسازی و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: GUPSD01_1066
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 961
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زینب سلطانی

دانشجوی کارشناسی ارشد سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات یزد

سیدعلی المدرسی

استادیار، ژئومورفولوژی، عضو هیئت علمی گروه سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی دانشگاه آزاد اسلامی یزد

علی سرکارگر اردکانی

استادیار، سنجش از دور، دانشگاه امام حسین (ع) تهران

چکیده

فقدان ضوابط و مقررات کافی و عدم اجرای صحیح و کارآیی مقررات ایمنی موجود، احداث ساختمان های بلند، ضعف فرهنگ ایمنی مردم، نبود طرح جامع آموزشی ایمنی و شهروندان، عدم رعایت ملاحظات حفاظت در برابر حریق در طرح های بزرگ شهری، نبود جایگاه قانونی و حقوقی مناسب برای امداد رساندن، کمبود ا متیازات برای احداث و تجهیز مناطق امداد و اسکان عدم صحیح مکان گزینی صحیح مناطق اسکان و موقت، از عوامل مهم رشد و افزایش سوانحی نظیر زلزله در کل کشور است. دسترسی دشوار به داخل بافت تاریخی برای ارائه خدمات امدادی بر بالارفتن آسیب پذیری در برابر حوادث می افزاید. فرآیند تحلیل شبکه و منطق فازی در سیستم اطلاعات مکانی (GIS) می تواند راهگشای تسریع و تسهیل امدادرسانی پس از وقوع زلزله باشد. در این پژوهش پس از مشخص شدن معیارهای مؤثر در امر مکان یابی مساکن موقت، اقدام به وزن دهی معیارها و شاخص های مورد مطالعه طبق نظر کارشناسان خبره مدیریت بحران می شود و با استفاده از منطق فازی در محیط نرم افزار GIS با یکدیگر تلفیق می شوند و خروجی آن نقشه فازی و تحلیل شبکه بافت تاریخی شهر یزد برای اسکان موقت سانحه دیدگان است که در نتیجه 9 سایت بسیار مناسب امداد و اسکان پس از زلزله مشخص که 2 سایت بسیار مناسب و 7 سایت مناسب بر اساس اولویت هایی مانند دسترسی به معابر و مساحت فضای باز و در صورت مساوی بودن این دو الویت، پراندگی مراکز امداد و اسکان الویت بندی شدند . بر اساس معیارهایی مانند دسترسی به معابر و مساحت فضای باز و پراکنش مراکز امداد و اسکان الویت بندی شدند که 2 سایت بسیار مناسب، 7 سایت مناسب تعیین شد. برای انتخاب گزینه امداد و اسکان بهینه اولویت هایی مانند دسترسی به معابر و مساحت فضای بازر ا می توان برشمرد و در صورت مساوی بودن این دو الویت، پراکندگی مراکزامداد و اسکان را می توان به عنوان الویت بندی در نظر گرفت. همچنین از فرآیند Analysis Network جهت تعیین کوتاه ترین مسیر جهت امدادرسانی استفاده شده است. هدف از انجام این تحقیق تعیین مکانهای مناسب و نزدیکترین مسر به کاربری ها برای احداث مناطق اسکان موقت و سایت های امدادرسانی پس از زلزله در بافت تاریخی شهریزد می باشد. برای این منظور از سامانه اطلاعات مکانی (GIS)، و منطق فازی (Fuzzy logic) و فرآیند تحلیل شبکه (Network Analysis) استفاده شده است (Fuzzy logie) استفاده شده است. نتایج تحقیق همچنین نشان دهنده کمبود فضاهای کافی جهت استقرار زلزله زدگان در بافت تاریخی شهر یزد می باشد.

کلیدواژه ها

تعیین مکان، مناطق اسکان و سایت های امداد، زلزله، بافت تاریخی، منطق فازی، تحلیل شبکه، GIS

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.