بررسی ابعاد اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی بازسازی و نوسازی بافتهای فرسوده شهری با استفاده از روش SWOT- میدان شهدای مشهد

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی جغرافیا، شهرسازی و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: GUPSD01_0404
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1048
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی وطن پرست

عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیروان

علی پسندیده

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیروان

چکیده

فرسودگی بافت های شهری امروز به عنوان عاملی برای جلوگیری از تحقق روش های مدرن مدیریت شهری در شهرسازی به حساب می آید. همین امر هم منجر به عدم پیشرفت و توسعه شهر شده است. انتخاب مناطق فرسوده شهری برای اسکان مهاجران و قشر کم درآمد شهر نسان از افزایش روزافزون مشکلات اقتصادی،اجتماعی و فرهنگی و حت امنیتی دارد که خ ود تهدید بزرگ برای شهرهای مهاجرپذیر است. مناطق فرسوده که روزگاری بخش مهمی از شهرها را تشکیل می دادند و هویت شهرها به حساب می آمدند اکنون به مناطق ناامنی تبدیل شده اند. در واقع می توان گفت که هویت شهرها به نوعی دجار مشکل شده است. در شهرهایی که در یک فاصله زمانی، پدیده شهرنشینی مقدم بر شهرسازی می شود و روند رشد و جذب شتابان جمعیت شهرنشین از کنترل خارج می شود، عموماً شهرها با مشکلات خاصی روبه رو می شوند که بر طرف کردن این مشکلات، هزینه و زمان زیادی را می طلبد. از مهمترین پیامدهای شهرنشینی در کنار عدم ایجاد زیرساخت های مناسب شهری برای ساکنین و مهاجرین شهرها، به وجود آمدن بافت های نامنظم و فرسوده پیرامون و درون شهر است.امروزه این مناطق فراموش شده شهری به عنوان عاملی برای جلوگیری از تحقق روش های مدرن شهرداری در توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی شهرها به شمار می روند. در این منطق به دلیل توان پائین اقتصادی و عدم وابستگی ساکنان امکان حفظ حیات و بازسازی ساختمان ها وجود ندارد و میزان مقاومت این بناها به دلیل فرسودگی بسیار پایئن است و در زمان بروز زلزله عملیات امداد و نجات با وجود تراکم زیاد ساختمانی و معابر تنگ و باریک به سختی صورت می گیرد. در این مقاله با کمک فرآیند SWOT سعی شده است به موازات شناسایی چالشها و ناهنجاریهای بافت های فرسوده درون شهرها، با انجام نوسازی و بهسازی این بافتها، آنها را به فرصت های مناسب جهت برنامه ریزی در محورهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی تبدیل کنیم.

کلیدواژه ها

بافت فرسوده، سرمایه گذاری، اوراق مشارکت، پروژه های انتفاعی و غیر انتفاعی، مبلمان شهری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.