بررسی حقوق بین الملل و حقوق داخلی محیط زیست در ایران

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی جغرافیا، شهرسازی و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: GUPSD01_0311
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 4167
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رامین حاجی امیری

باشگاه پژوهشگران جوان، واحد آستارا، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آستارا، آستارا، ایران

نسرین حاجی امیری

دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق بین الملل، دانشگاه آزاد اسلامی واحد چالوس

حسن صفا

دانش آموخته کارشناسی ارشد حقوق جزا، دانشگاه آزاد اسلامی واحد رفسنجان

چکیده

محیط زیست به عنوان هدیه ای الهی است که حمایت و حافظت از آن یکی از دغدغه های نظام حقوقی هر کشور می باشد. با گذشت زمان در کنار اهمیت فراوان محیط زیست برای بشر، بی توجهی تدریجی از سوی جامعه جهانی سبب شد تا مسائل زیست محیطی روند فزاینده ای یابد و بحران های زیست محیطی بروز نماید و به دنبال آن چاره جویی برای چالش های جبران ناپذیر مسائل زیست محیطی مطرح شود. جرایم زیست محیطی که هر گونه فعل یا ترک فعلی است که سبب ورود زیان و صدمه شدید بر محیط زیست می شود، در مقایسه با دیگر جرایم دارای ماهیت پیچیده است. این پژوهش به بررسی ارتباط حقوق بین الملل و داخلی محیط زیست، که از موضوعات بحث برانگیز دهه اخیر بوده، می پردازد. در تبیین و بررسی تأثیر این دو سیستم حقوقی از نظریات حقوقدانانی چون سر جرالد فیتس موریس (انگلیسی) و هنریخ تریپل (آلمانی) در زمینه ارتباط بین حقوق بین الملل و حقوق ملی استفاده شده است. این بررسی نشان می دهد بین این دو سیستم حقوقی ارتباط متقابل وجود دارد. حقوق داخلی محیط زیست متأثر از حقوق بین الملل محیط زیست بوده و در عمل اعمال حقوق بین الملل محیط زیست نیز بدون در نظر گرفتن قواعد داخلی میسر نمی باشد. قانونگذار برای جلوگیری از وقوع جرایم بر علیه محیط زیست، قوانین و مقرارتی را به تصویب رسانده است که جهت اجرای دقیق و کامل نیاز به ضمانت اجرا و مرجع نظارت بر اجرای بهینه آن ها می باشد. بدون تردید برای آن که بتوان از محیط زیست به خوبی حمایت کرد، در کنار استفاده از ضمانت اجراهای مدنی و اداری، بایستی به ضمانت اجرای کیفری نیز متوسل شد؛ اما متأسفانه قوانین و مقررات زیست محیطی در حقوق ایران از ضمانت اجرای مناسبی برخوردار نمی باشند که نتیجه این امر افزایش جرایم مرتبط با محیط زیست می باشد.

کلیدواژه ها

حقوق بین الملل، حقوق داخلی، جرایم زیست محیطی، ضمانت اجرا، حمایت کیفری، محیط زیست

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.