بررسی الگوی معماری مسکونی پایدار در بافت قدیم شوشتر

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی جغرافیا، شهرسازی و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: GUPSD01_0291
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1040
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

اکرم معرف زاده

کارشناس ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر

محمد نقی زاده

استادیار، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

علیرضا قلی نژاد پیربازاری

عضو هیئت علمی، سازمان میراث فرهنگی

چکیده

در فرآیند شکل گیری معماری سنتی ایران، وجود اقلیم های گوناگون باعث شده که بافت و سیستم های ساختمانی متفاوت و سازگار با اقلیم ترویج یابند. به عبارتی لزوم تداوم مقابله با شرایط نامناسب محیط خارج و نیز دستیابی به اهداف معماری پایدار، استفاده از تجربیات ارزشمند نهفته در طراحی و ساخت ساختمان های پشینیان را اجتناب ناپذیر می سازد. لذا در این مقاله سعی شده است، آموزه های معماری سنتی ایران در جهت رسیدن به معماری پایدار بررسی گردد. بدین منظور به صورت موردی به مطالعه ی بافت سنتی شوشتر پرداخته شده است. آنچه که به عنوان بافت قدیم شوشتر معرفی می شود مجموعه به هم پیوسته ای است از خانه های مسکونی، واحدهای تجاری، ابنیه عمومی و تک دانه های شاخص و قابل تأمل تاریخی که در بستری همگون قرار گرفته و ارتباطات فضایی و کالبدی، آنها را به صورت یک کل یکپارجه عرضه می کند. با نگاهی دوباره به این بافت می توان گفت این مجموعه علی رغم دارا بودن ویژگی های مختلف، سکونت را از یک طرف پایداری در معماری بنا را از طرف دیگر به عنوان اصلی ترین خصوصیت خود معرفی می کند. چنانه تعدد دانههای مسکونی در این بافت و همچنین وجود واحدهای مسکونی تاریخی در آن گواهی بر این مسئله می باشد.

کلیدواژه ها

بافت مسکونی، خانه، معماری مسکونی، معماری پایدار، بافت قدیم، شوشتر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.