بررسی مبانی مجتمع تفریحی، فرهنگی با رویکرد معماری پایدار (نمونه موردی: جنگل قائم- استان کرمان)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی جغرافیا، شهرسازی و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: GUPSD01_0214
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2737
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صالح ایلاقی حسینی

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری دانشگاه علوم و تحقیقات کرمان

آژنگ بقایی

استادیار دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان

چکیده

در دنیای کنونی گذران اوقات فراغت ابعادی فراتر از نقش تفریح، بازی و استراحت نسبت به جوامع گذشته دارد. بهترین و پایدارترین فضاهای عمومی که دربردارنده دامنه وسیعی از کاربران است، می بایستی برای رویدادها و گردهمایی های بزرگ و کوچک اعم از مسائل گوناگونی که انسان معاصر شهری در ابعاد مختلف در زندگی خود با آنها روبروست، طراحی شوند و برای تغییر در طول زمان هم از لحاظ مادی و معنی انعطاف پذیر باشند. این راهکارهای ابتکاری در مورد فضاهای تفریحی جدید، به دلیل توانایی در سازگاری شان با تمام افراد از اقشار مختلف جامعه، برای ترویج تجربیات چند جانبه و به خاطر بهتر کردن تبادل فرهنگی شاخص هستند. فضاهای تفریحی، مکانهایی مناسب در جهت گذران اوقات فراغت هستند که آسایش، تفریح و توسعه فدری و اجتماعی را تأمین می کنند. مکان های تفریحی رابطه تنگاتنگی با هویت فرهنگی و اجتماعی دارند تا به نوعی نیازهای مادی و معنوی شهروندان در جهت ارتقاء سطح کیفی زندگی شان صورت گیرد. از دیدگاه فرهنگی، فضاهای تفریحی به عنوان مکان هایی جهت ایجاد و تقویت مناسبات و روابط بیرونی، تعاملات، تغییرات و رویارویی های اجتماعی و مکانهایی که گروه های مختلف با خواسته ها و علائق متفاوت گردهم جمع می شوند می باشند. با توجه به مطالب ذکر شده می توان نقش پررنگ فرهنگ، ا جتماع و دیگر مواردی که از اصول طراحی پایدار هستند را در مجموعه تفریحی و فرهنگی دید. حقیقت امر آن است که در معماری پایدار طراحی و ساخت بر اساس ملاحظات محیطی- اقلیمی، اجتماعی و ... صورت می گیرد. از اصول سه گانه آن «صرفه جویی در منابعف طراحی برای بازگشت به چرخه زندگی و طراحی برای انسان». می توان به مرحله طراحی برای انسان اشاره کرد. این اصل ریشه در نیازهایی دارد که برای حفظ و نگهداری عناصر زنجیره ای اکوسیستم لازم است که آنها نیز به نوبه خود بقای انسان را تضمین می کنند.

کلیدواژه ها

توسعه پایدار، معماری پایدار، اوقات فراغت، فرهنگ، تفریح

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.