ارزیابی شاخص‌ای قابلیت استفاده و دسترسی در سیستم حمل و نقل اتوبوسرانی: مطالعه موردی در شهر بیرجند

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: سیزدهمین کنفرانس بین المللی مهندسی حمل و نقل و ترافیک
  • کد COI اختصاصی: TTC13_233
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1166
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی عراقی

استادیار دانشکده مهندسی ، دانشگاه بیرجند

امید حشمتی نیا

کارشناس عمران، دانشگاه بیرجند

رامین قیاسی

کارشناس ارشد سازه،دانشگاه شهید باهنر کرمان

چکیده

بسیاری از کلان‌شهرها با مشکلات عدیده‌ای در زمینه گره‌های ترافیکی و آلودگی‌های زیست محیطی ناشی از رشد سریع و بی‌سابقه شهرنشینی مواجه هستند. برنامه‌ریزان شهری برای حل این معضلات به گسترش شبکه‌های حمل و نقل پرداخته‌اند. وجود شبکه حمل و نقل عمومی و دسترسی سریع استفاده‌کنندگان به آن از طریق مسیرهای عابر پیاده یکی از فاکتورهای مهم در طراحی یک سیستم حمل ونقل می‌باشد. در مقاله حاضر وجود شبکه حمل و نقل عمومی و دسترسی عابر پیاده به این سیستم برای مسیر اتوبوس‌های شهر بیرجند مورد بررسی قرار گرفته است. برای ارزیابی کیفیت شبکه حمل و نقل عمومی موجود از چندین شاخص عددی مبتنی بر ابزارهای GIS استفاده شده است. یکی از این شاخص‌ها شاخص پوشش حمل و نقل عمومی PTCI بوده که بر مبنای ظرفیت، فراوانی سرویس‌دهی و میزان پوشش می‌باشد. هم‌چنین برای بررسی دسترس‌پذیری ایستگاه‌های اتوبوس از طریق راه‌های پیاده‌روی اطراف آن ها از شاخص‌های عددی میزان واقعی ASAI و ایده‌آل ISAI دسترس‌پذیری ایستگاه اتوبوس استفاده شده است. با استفاده از این شاخص‌ها کیفیت شبکه حمل و نقل همگانی و دسترس‌پذیری آن را در نواحی ترافیکی مورد بررسی قرار می‌یگرد و برنامه‌ریزان شهری می‌توانند از آن به عنوان معیاری برای بهبود و یا گسترش شبکه حمل ونقل عمومی و راههای دسترسی به آن استفاده کنند.

کلیدواژه ها

دسترسی سیستم اتوبوسرانی، پوشش ایستگاه‌های اتوبوسu دسترسی عابر پیاده، GIS

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.