شناسایی معیارهای مکان یابی شهرهای ساحلی در خطه خزر( با رویکرد مدیریت پایدار منطقه ساحلی)

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: نهمین همایش بین المللی مهندسی سواحل، بنادر و سازه های دریایی
  • کد COI اختصاصی: ICOPMAS09_235
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 757
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طهورا دهشور

دانشجوی کارشناسی ارشد ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

افشین دانه کار

عضو هیئت علمی دانشگاه/استادیار ، دانشگاه تهران

علی اصغر آل شیخ

عضو هیئت علمی دانشگاه/دانشیار ، دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی

رضا احمدیان

عضو هیئت علمی دانشگاه/استادیار ، دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان

چکیده

ناحیه ساحلی، محل پیوند آب و خشکی و فصل مشترک دو اکوسیستم با اختصاصات مجزا از یکدیگر است. توسعه اقتصادی، رشد سریع جمعیت،مهاجرت از بخش های درونی سرزمین به نواحی ساحلی و بهره کشی از منابع ساحلی، فشار فزاینده ای را بر مناطق ساحلی وارد می کند. امروزهعلائمی از آشفتگی در بسیاری از نواحی ساحلی جهان و ایران به چشم می خورد، به گونه ای که این نواحی در آستانه رسیدن به مرحله افتتولید و اختلال در عملکردهای اکولوژیکشان هستند. از این رو قانون مند ساختن رابطه انسان با ناحیه ساحلی با هدف بهره برداری پایدار از خدمات آن ضرورت دارد[ 1].خطه ساحلی خزر به علت شرایط جلگه ای و پرتولید بودن و به دلیل وجود زمین های کشاورزی فراوان، با تقاضای زیاد ی برای سکونتگاه های شهری همراه است. این منطقه آسیب پذیر می باشد و تقاضای بالا در این منطقه منجر به رقابت، تضاد و آشفتگیمی شود. یکی از راهکارهای جلوگیری از تخریب، ارزیابی شایستگی زمین برای استقرار کاربری ها است. در خطه ساحلی شمال کشور، شبکهسکونتگاهی انسانی یکی از پرتراکم ترین جمعیت های انسانی را در واحد سطح در خود جای داده است. انتخاب معیارهای مناسب مکان یابی بهینه برای انواع فعالیت ها در پهنه های سرزمین به منظور ساماندهی به ساختار فضای جغرافیایی اینامکان را فراهم می کند که مقایسه و انتخاب صحیحی بین گزینه های مکان یابی صورت گیرد. در نهایت می توان سنجید که از انواع مختلف.[ زمین ها در یک پهنه جغرافیایی، کدامیک برای استقرار کاربری شهری(شهرسازی) پایدارتر است[ 2 بدیهی است که توسعه شهرهای جدید در این حوزه، بدون امکان سنجی زست محیطی و مکان یابی بر اساس معیارهایی که پایداری فعالیت را تضمین کند، در چارچوب مدیریت پایدار سواحل نخواهد بود.

کلیدواژه ها

شهر ساحلی، معیار، مکان یابی، خطه خزر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.