بررسی و پایش وضعیت خشکسالی در شهرستان امیدیه بر اساس شش شاخص خشکسالی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: کنفرانس ملی مخاطرات محیط زیست زاگرس
  • کد COI اختصاصی: CEZ01_150
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 616
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رویت قنواتی

دانشجو دوره کارشناسی ارشد مهندسی منابع طبیعی آبخیزداری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارسنجان

سید مسعود سلیمان پور

دانش آموخته دوره دکتری تخصصی علوم و مهندسی آبخیزداری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

لادن جوکار

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس

چکیده

خشکسالی یکی از شدیدترین فجایعی است که در مقایسه با سایر بلایای طبیعی، از نظر میزان، شدت، طول مدت واقعه، دامنه گسترش منطقه‌ای و خسارت‌های اقتصادی- اجتماعی، بالاترین اهمیت را دارد. پایش خشکسالی، یکی از عوامل مهم و کلیدی در مدیریت این پدیده، به ویژه در مناطق مستعد و در معرض خطر است. بدین منظور، پژوهش حاضر به بررسی و پایش وضعیت خشکسالی در یک دوره بیست ساله در شهرستان امیدیه براساس شش خاص؛ 60 درصد، PS,SD, PC, PN و DI پرداخته و نسبت به انتخاب بهترین و کارآمدترین شاخص، جهت ارزیابی روند خشکسالی اقدام نموده است. نتایج نشان داد شاخص SD و PC در پیش‌بینی خشکسالی از دقت بالاتری نسبت به شاخص‌های دیگر برخوردارند؛ زیرا علاوه بر برآورد خشکسالی سالیانه، خشکسالی فصلی را نیز به خوبی پایش می‌کنند. بنابراین به محققان و کارشناسان توصیه می‌شود از این‌رو دو شاخص استفاده نمایند. نکته‌ قابل توجه این است که در طول 20 سال اخیر در شهرستان امیدیه، خشکسالی وجود داشته است؛ به طوری که 5 سال دارای خشکسالی بالاتری نسبت به سال‌های دیگر هستند. سال 78 از بیشترین شدت (خشکسالی بسیار شدید) و بعد از آن به ترتیب سال‌های 90، 86، 87 و 75 دارای خشکسالی شدید بودند. باتوجه به نتایج مذکور در این شهرستان ، و درصورت ادامه این روند، و کاهش مداوم نزولات آسمانی، لازم است موضوع خشکسالی با اهمیت بیشتری دنبال شود و راهکارهای لازم ارائه گردد.

کلیدواژه ها

امیدیه، پایش، خشکسالی، شاخص

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.