حذف الکتروشیمیایی کروم شش ظرفیتی از فاضلاب مصنوعی با استفاده از الکترودهای آهن و کربن

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی برنامه ریزی، حفاظت، حمایت از محیط زیست و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: PCEPSD01_014
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 851
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محسن رضایی

کارشناس ارشد مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

یعقوب حاجی زاده

استادیار، عضو هیئت علمی گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

سعید پرستار

دانشجوی دکترای تخصصی مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

زهرا رحمانی

دانشجوی دکترای تخصصی مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی همدان

چکیده

مقدمه و اهمیت موضوع: فلزات سنگین موجود در فاضلابهای صنعتی از جمله کروم (VI)، از آلاینده های اصلی برای محیط زیست به شمار می رود. این تحقیق با هدف ارزیابی کارایی فرآیند الکتروشیمیایی با مقایسه عملکرد دو الکترود مختلف آهن و کربن جهت کاهش کروم شش ظرفیتی از پساب دست ساز در شرایط مختلف راهبری انجام گرفت. مواد و روشها: سلولی از جنس پلکسی گلاس با حجم 1/95 لیتر مورد استفاده قرار گرفت. دو نوع الکترود آهن و گرافیت هادی جریان برق هر کدام با ابعاد 10x3x0/1 سانتی متر (عرض x طول x ارتفاع) طراحی و ساخته شد. آزمایش ها در شرایط مختلف pH، غلظت های ورودی کروم شش ظرفیتی، مقادیر مختلف الکترولیت و شدت متنوعی از جریان الکتریسیته، در زمان های ماند مشخص انجام گردید. سنجش نمونه ها با استفاده از روش دی فنیل هیدرازین انجام گرفت. ننایج و بحث: در pH اولیه 2، غلظت ورودی 100 میلی گرم بر لیتر، میزان الکترولیت 4 گرم در لیتر، جریان الکتریکی 3 آمپر و زمان ماند 60 دقیقه، راندمان حذف حداکثر برای الکترود آهن و کربن بترتیب در حدود 99/8 و 88/3 درصد مشاهده گردید. نتیجه گیی: نتایج حاصله نشان داد که در بهره برداری از سک سلول الکتروشیمیایی، راندمان حذف کروم شش ظرفیتی بوسیله الکترود آهن در شرایط فرآیندی یکسان بیشتر از الکترود کربن است. بطور کلی این روش علارغم مصرف زیاد انرژی الکتریکی، دارای راندمان قابل قبول در حذف کروم شش ظرفیتی از پساب های دست ساز در مقیاس آزمایشگاهی بوده و از روش های بالقوه در حذف فلزات سنگین در مقیاس صنعتی می باشد.

کلیدواژه ها

کروم شش ظرفیتی، پساب های صنعتی، تصفیه الکتروشیمیایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.