ویژگیهای بوم شناسی و زمین ریخت شناسی زیستگاههای شاخابه ای سواحل ایرانی دریای عمان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین همایش ملی شیلات و آبزیان ایران
  • کد COI اختصاصی: CFAAI02_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1308
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فریدون عوفی

عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات علوم شیلاتی ایران- تهران

مهناز ربانی ها

عضو هیئت علمی موسسه تحقیقات علوم شیلاتی ایران- تهران

شیدا داداشی

کارشناس شرکت مهندسی مشاور فام زیر ساخت- تهران

چکیده

این تحقیق در سال 91 – 1390 با تاکید بر تجزیه و تحلیل اطلاعات و داده مربوط به ویژگیهای اکو - ژئومورفولوژی زیستگاههای ساحلی ساحل شرقی استان سیستان و بلوچستان، از بندر چابهار تا خور- خلیج گواتر به منظور مشخص نمودن تغییرات ساختاری فرم ساحلی انجام گرفته است. در این پژوهش اکوسیستم های شاخابه ای برای اولین بار مورد بررسی قرار گرفته و معرفی شده اند. سواحل دریای عمان (مکران) از واحدهای ناهموار سواحل ایران بشمار می روند که از نظر زمین ریخت شناسی ساحلی و بوم شناسی اکوسیستمهای ساحلی- دریایی، تحقیقات جامع و کاملی بر روی آن انجام نگرفته است. در این بررسی علاوه بر مطالعات کتابخانه ای، پیمایش زمینی- ساحلی انجام گرفت و اطلاعات با خروجی نقشه های GIS ارائه گردیده است. بر اساس بررسیهای انجام گرفته، مشخص گردیده است که اکثریت خورهای منطقه ساحلی دریای عمان، بر اثر رسوبگذاری پدید آمده اند. بطوریکه با یک سد (مانع طبیعی) و یا زبانه ماسه ای در مقابل یک منطقه پست ساحلی، حوضچه ها و آبگیرهایی در پناه آنها ایجاد می شوند که خورهای پشت سدی نامیده می شوند.شاخابه ها که جز اکوسیستم های زیر بخش کرانه هستند، در محدوده مورد بررسی شامل خور باهوکلات و گواتر، خلیج گواتر و حوضچه های کشندانی پشت سدی محدوده لیپار- بریس می باشند. شایان ذکر است که این نوع اکوسیستم ها بعنوان زیستگاههای منحصر بفرد عمانی مطرح می باشند و نمونه های آن در استانهای خوزستان، بوشهر و هرمزگان (به استثناء موارد محدود در جزایر تنگه هرمز ) تاکنون مشاهده و گزارش نشده است.

کلیدواژه ها

بوم شناسی، دریای عمان، زمین ریخت شناسی، زیستگاه شاخابه ای، ناحیه ساحلی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.