پهنه بندی وضعیت فعلی بیابان زایی با استفاده از روش ESAs و سیستمهای اطلاعات جغرافیایی ( مطالعه موردی: شمال شرقی بندرعباس

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: سومین همایش ملی سلامت، محیط زیست و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: HESD03_101
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 606
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امیر پلهم عباسی

هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس، دانشکده منابع طبیعی

حامد فرضی

کارشناس ارشد ژئومرفولوژی

حبیب اله امانی

کارشناس اداره کل منابع طبیعی هرمزگان

چکیده

بیابان زایی یکی از مهمترین مشکلات زیست محیطی در سطح کره زمین، بویژه در مناطق خشک و نیمه خشک می باشد. در اکثر مناطق ایران بدلیل شرایط اقلیمی حاکم و دخالتهای نادرست انسانی، زمینه برای بیابانی شدن و بوجود آمدن مشکلات زیست محیطی فراهم می باشد. لذا ارزیابی و تهیه نقشه بیابان زایی برای برنامه ریزی صحیح و مدیریت اراضی لازم است. در این تحقیق برای بررسی وضعیت فعلی بیابان زایی در شمال شرقی بندر عباس با استفاده از روش ESAs (مدل مدالوس ) اقدام گردید. بدین منظور با تهیه معیارهای مورد نیاز این مدل از قبیل معیار اقلیمی- خاک، پوشش گیاهی و مدیریت، از معیار محلی تاثیرگذار آبهای زیرزمینی نیز استفاده شده است. با استفاده از لایه های اطلاعاتی تهیه شده از این معیارها و بهره بردن از سیستمهای اطلاعات جغرافیایی، شدت بیابانزایی این منطقه مشخص گردید به نحویکه 27/68 درصد منطقه در کلاس بحرانی (ج)، 07/30 درصد منطقه در کلاس بحرانی (ب)، 02/1 درصد منطقه در کلاس بحرانی (الف) و 67/. درصد منطقه در کلاس شکننده (ج) قرار دارند. از بین معیارهای مورد مطالعه معیار کیفیت اقلیم بعنوان نامناسب ترین معیار و معیار کیفیت پوشش گیاهی هم بعنوان مناسب ترین معیار مشخص شدند.

کلیدواژه ها

بیابان زایی، معیار، شاخص

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.