تحلیل خشکسالی هیدرولوژیکی رودخانه آجی چای در محل ایستگاه و نیار

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی تاثیر پسروی دریاچه ارومیه بر منابع خاک و آب
  • کد COI اختصاصی: AZARAN01_088
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 704
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جمشید یاراحمدی

عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی

سلیمان دشتی

کارشناس ارشد منابع آب شرکت مهندسین مشاور فراز آب

مالک رفیعی

کارشناس محقق بخش تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری

نسرین حاجی حسنی

کارشناس محقق بخش تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری

چکیده

طرح حاضر، به منظور پایش روند تاریخی خشکسالی‌های هیدرولوژیکی رودخانه آجی چای در محل ایستگاه هیدرومتری و نیار در استان آذربایجان شرقی در دوره آماری 37 ساله (89-1351) اجرا شده است. جهت تعیین مشخصات خشکسالی‌های هیدرولوژیکی از قبیل: زمان وقوع، مدت، شدت و.. از روش سطح استانه و انتخاب آن از روی منحنی تداوم جریان (EDC) با بکارگیری نرم افزار NIZOWKA2003 استفاده شده است. تحلیل فراوانی وقوع خشکسالی‌ها براساس تحلیل سری‌های جزئی (PDS) و برازش توابع توزیعی پواسن و پاسکال برای بررسی احتمال وقوع تعداد رخدادهای خشکی و مدل‌های توزیعی مختلف با تأکید بر توزیع پاراتو تعمیم یافته جهت تحلیل فراوانی مدت و شدت رخدادهای خشکی بوده است. نتایج این تحقیق مختلف با تأکید بر توزیع پاراتو تعمیم یافته جهت تحلیل فراوانی مدت و شدت رخدادهای خشکی بوده است. نتایج این تحقیق نشان داد که در مجموع تعداد 43 رخداد خشکی در این ایستگاه شناسائی شده است. بزرگ‌ترین دوره خشکی مشاهده شده در ان 650 روز طول کشیده که از اواسط اردیبهشت ماه سال 79 شروع شده و در پایان سال 80 خاتمه یافته است. دوره خشکی دیگری با 390 روز از اواخر فروردین ماه سال 87 شروع شده و تا انتهای خرداد ماه سال بعد ادامه داشته است. مقایسه برازش انواع مختلف توزیع‌های احتمالاتی براساس آزمون نکوئی برازش و نتیجه آزمون (فرمول در قسمت اصلی مقاله) نشان داد که توزیع احتمالی پوآسن بعنوان مناسب‌ترین توزیع احتمالی در محاسبه تعداد رخدادهای خشکی هیدرولوژیکی بوده و هم‌چنین تداوم دوره‌های خشکی و کمبود جریان رودخانه‌ای در این ایستگاه از توزیع دوگانه‌نمائی تبعیت می‌کنند.

کلیدواژه ها

خشکسالی هیدرولوژیک، آجی‌‌جای و نیار، NIZOWKA2003

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.