بررسی تغییرات مکانی و زمانی تراز آب زیرزمینی (مطالعه موردی: آبخوان دشت تبریز)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی تاثیر پسروی دریاچه ارومیه بر منابع خاک و آب
  • کد COI اختصاصی: AZARAN01_057
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 894
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سولماز بی دست

دانشجوی کارشناسی ارشد، علوم خاک دانشگاه گیلان

احمد فاخری فرد

استاد گروه آبیاری دانشگاه تبریز

اکبر فوقانی

استادیار گروه علوم خاک دانشگاه گیلان

چکیده

اکثر مناطق ایران در نواحی خشک و نیمه خشک قرار دارند و به دلیل خشکسالی اخیر و هم‌چنین به دلیل کیفیت بهتر آب‌های زیرزمینی (آلودگی کمتر) برای مصارف آشامیدنی نسبت به سایر منابع آب، برداشت بی‌رویه از آب‌های زیرزمینی افزایش پیدا کرده است. پی بردن به تغییرات مکانی و زمانی مقادیر کمی آب زیرزمینی می‌تواند در توسعه استراتژی‌های منابع آب بسیار مهم باشد، در این میان روش‌های مختلفی برای درون‌یابی مکانی و زمانی سطح اب زیرزمینی بکار برده شده است. ولی این‌که کدام روش دقیق‌تر، قابل اعتماد و سریه‌نر تسن دقیقاً مشخص نمی‌باشد. لذا در این تحقیق مطالعه و بررسی تراز آب زیرزمینی 58 حلقه چاه پیزومتری آبخوان دشت تبریز مربوط به دوره‌ی آماری (1391-1382) ارائه شده است. برای دورن‌یابی تراز از روش کریجینگ ساده (SK) و وزن‌دهی معکوس فاصله (IDW) استفاده شد. نتایج ارزیابی متقاطع نشان‌دهنده‌ی صحت بیشتر روش IDW در درون‌یابی تراز آب زیرزمینی می‌بادش در ادامه برای بررسی تغیرات سالانه کمیت آب زیرزمینی، آمار تراز چاه‌های پیزومتری با استفاده از روش تیسن ناحیه‌ای شد و تحلیل زمانی گردید. نتایج نشان از کاهش تراز آب دراین بازه‌ی زمانی داشت. هم‌چنین برای تأثیر بارش بر کمیت آب زیرزمینی از داده‌های ماهانه‌ی بارش و هیدروگراف واحد دشت تبریز استفاده شد.

کلیدواژه ها

آبخوان دشت تبریز، تغییرات مکانی و زمانی، تراز آب زیرزمینی، کریجینگ ساده،‌ وزن‌دهی معکوس فاصله

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.