بررسی اثرات تغییر اقلیم بر منابع آب مطالعه موردی: بررسی تغییرات بارش در حوضه دریاچه ارومیه و ارائه راهکارهای مناسب در بهبود مدیریت آب

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی تاثیر پسروی دریاچه ارومیه بر منابع خاک و آب
  • کد COI اختصاصی: AZARAN01_052
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1094
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

یونس اکبرزاده

کارشناس ارشد اقلیم شناسی، ایستگاه تحقیقات هواشناسی کشاورزی خسروشاه

امیرشاهرخ حسنعلیزاده

دکترای هواشناسی آبشناسی و مدیر کل اداره کل و مرکز تحقیقات هواشناسی کاربردی استان آذربایجان شرقی

التفات قهرمانی

کارشناس ارشد اقلیم شناسی، ایستگاه تحقیقات هواشناسی کشاورزی خسروشاه

چکیده

تحولات اقلیمی عمدتاً ناشی از افت خیز، نوسان یا تغییر عناصر اقلیمی به ویژه دما و بارش می‌باشد. این تحولات اثرات انکارناپذیری بر پدیده‌های مکانی به جا می‌گذارند. در سال‌های اخیر حوضه دریاچه ارومیه دارای نوساناتی در مقدار بارش سالانه، ماهانه و فصلی بوده است. در این تحقیق ضمن توصیف سری‌های زمانی بارش در منطقه مورد مطالعه، سعی بر این بوده که چگونگی روند، تغییرپذیری و توزیع مکانی مشخص شود. بدین منظور دادههای میانگین سالانه بارش 6 ایستگاه سینوپتیک موجود در منطقه مورد مطالعه، بررسی شد. به منظور پردازش و اعمال کلیه روش‌های ترسیمی و آماری از امکانات موجود در محیط spss استفاده شد و هم‌چنین جهت نشان دادن تغییرات مکانی بارش از نرم‌افزار Arc GIS بهره گرفته شد. در این مطالعه مشخص گردید که متوسط سالانه بارش حوضه دریاچه ارومیه حدود 8/300 میلیمی‌تر است. بیشترین میانگین بارندگی سالانه در ایستگاه مهاباد با 6/412 میلیمی‌تر و کمترین میانگین بارندگی سالانه در ایستگاه میاندوآب با 1/243 میلمی‌متر رخ داده است. با توجه به توزیع مکانی بارش سالانه در حوضه دریاچه ارومیه مشخص گردید که تقریباً نیمه غربی حوضه مورد بررسی منطقه پربارش با ضریب تغییرات کم و نیمه غربی حوضه، منطقه کم بارش با ضریب تغییرات زیاد می‌باشد، براساس نتایج حاصل از آزمون همبستگی به روش ضریب همبستگی اسپیرمن مشخص گردید که در حوضه دریاچه ارومیه روند تغییرات بارش معنی‌دار و معکوس (حداقل در سطح اطمینان 95 درصد) وجود دارد. با توجه به نتایج به دست آمده مشخص گردید که بطور کلی روند تغییرات بارش طی دوره آماری 1971-2009) روند کاهشی را در حوضه دریاچه ارومیه را نشان می‌دهد و خشکسالی‌های شدید در نیمه جنوبی حوضه به ویژه ایستگاه مهاباد اتفاق افتاده و هم‌چنین بخش مرکز و جنوب غربی حوضه دارای بیشترین فراوانی خشکسالی بوده که بطرف شرق و شمال شرقی از فراوانی خشکسالی‌ها نیز کاسته می‌شود.

کلیدواژه ها

بارش، توزیع مکانی، تغییرپذیری، همبستگی، حوضه دریاچه ارومیه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.