واکاوی مقایسه ای روش های آماری در بررسی نوسان های سطح آب دریاچه ارومیه با تغییر اقلیم

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی تاثیر پسروی دریاچه ارومیه بر منابع خاک و آب
  • کد COI اختصاصی: AZARAN01_015
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 572
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

داریوش یاراحمدی

استادیار گروه جغرافیا دانشگاه لرستان

سعید بساطی

دانشجوی دکتری اقلیم شناسی دانشگاه لرستان

پارسا غلامی

آمنه صفری آموزش و پرورش اسلام آباد غرب

امنه صفری

چکیده

در پژوهش‌های علمی به ویژه اقلیم‌شناسی انتخاب روشی که بهترین و دقیق‌ترین خروجی ونتایج را داشته باشد. حائز اهمیت است و از طرفی دریاچه ارومیه نیز یکی از مهم‌ترین و بزرگ‌ترین اکوسیستم‌های آبی ایران هست که تغییر در آن به صورت سیستمی و زنجیروار تأثیرات گسترده‌ای در وضعیت اقلیمی و شرایط اقتصادی – اجتماعی و هیدرولوژی خواهد گذاشت. لذا وکاوی و بررس روش‌های مختلف آماری و ارتباط نوسان‌های سطح آب دریاچه ارومیه با تغییرات عناصری چون دما و بارش مهم‌ترین هدف این تحقیق هست، بدین منظور سری‌های زمانی دما، بارش و نوسان‌های سطح آب دریاچه طی دوره آماری 1981-2010 جمع‌آوری و تنظیم گردید. برای اطلاع از همگنی و تصادفی بودن داده‌ها و احتمال هرگونه روند در سری‌های زمانی از آزمون پارامتریک رگرسیون چند متغیره برای داده‌های وابسته دما و آزمون توکی برای داده‌های مستقل (دهه) دما و بارش و آزمون‌های ناپارامتریک من کندال برای داده‌های بارش مناسب تشخیص داده شدند و در نهایت این آزمون‌ها توانایی پوشش، واکاوی و بررسی داده‌ها را داشتند. مدل‌های رگرسیون، افزایش دما و در دهه دوم و سوم و کاهش شدید بارندگی در دهه دوم و به تبع آن کاهش سطح آب در دهه سوم را ثابت کرده و نشان می‌دهند که 48 درصد نوسان‌های آب دریاچه توسط متغیرهای دما و بارش توجیه‌پذیر است. آزمون توکی ثابت کرد که در دهه‌ی دوم و سوم دما با روند شدید تری روبرو بوده است. آزمون آماری و گرافیکی من کندال نیز نشان داد که تغییرات بارش به صورت نوسان بوده است تا تغییرات بلندمدت.

کلیدواژه ها

روش‌های آماری، بارش تراز‌آب، دما، دریاچه ارومیه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.