بررسی ارتباط زمانی خشکسالی های هیدرولوژیکی و هواشناسی در حوزه آبخیز رودخانه مارون

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین همایش ملی تغییر اقلیم و تاثیر آن بر کشاورزی و محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: NCCCIAE02_067
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 891
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهزاد عادلی

دانشجوی کارشناسی ارشد آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی دانشگاه تربیت مدرس، مازندران، نور

حمیدرضا مرادی

مقاله و دانشیار هیدرواقلیم گروه مهندسی آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و علوم دریایی، دانشگاه تربیت مدرس، مازندران، نور

حمید امیرنژاد

استادیار گروه اقتصاد کشاورزی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

اقلیم به عنوان وضعیت متوسط و طولانی مدت شرایط جوی در یک منطقه در نظر گرفته میشود. از طرفی نوسانات آب و هوایی یکی- از مولفههای طبیعی اقلیم هستند که با تاثیر بر منابع آبی، زندگی انسانها را تحت تاثیر قرار میدهد. خشکسالی ها از جمله بیهنجاریهای اقلیمی می باشند که ماحصل پدیده های حدی بارش یک منطقه هستند. لذا در این تحقیق سعی بر آن است تا ضمنبررسی وضعیت خشکسالی های حوزهی آبخیز رودخانه مارون، ارتباط بین خشکسالی هواشناسی و هیدرولوژیکی طی دورهیمطالعاتی مورد بررسی قرار گیرد. در این راستا از آمار 31 ساله ایستگاههای واقع در حوزه آبخیز رودخانه ی مارون استفاده شده است. بررسی حالتهای مختلف خشکسالی با استفاده از شاخص دبی استاندارد (SDI) و بارش استاندارد (SPI) صورت گرفته است. نتایج نشان داد که حالت غالب وضعیت رطوبتی منطقه حالت نزدیک به نرمال می باشد. همچنین نتایج آزمون همبستگی پیرسون بیانگر این می باشد که تنها در ایستگاه چم نظام خشکسالی های هواشناسی با هیدرولوژیکی در سطح یک درصد دارای ارتباط معنی دار می باشد. و در ایستگاههای ایدنک و سدشهدا ارتباط معناداری بین حالتهای مختلف خشکسالی هیدرولوژیکی و هواشناسی بدست نیامده است.

کلیدواژه ها

اقلیم، خشکسالی هیدرولوژیکی، حوضه مارون، شاخص SDI

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.