بررسی اصول عملیاتی ابزارهای مشتقه اسلامی به منظور ایجاد یک تئوری منسجم

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: نخستین کنفرانس ملی توسعه مدیریت پولی و بانکی
  • کد COI اختصاصی: MBMCONF01_192
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 800
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامرضا ثنایی

بانک حکمت ایرانیان، تهران

نیما مهدوی عمران

بانک حکمت ایرانیان، تهران

چکیده

در راستای اهمیت توسعه بخش مالی، ابزارهای مشتقه انحصاراً در کشورهایی وجود داردکه درآنها تطابق معاملات بازارهای سرمایه با قوانین اسلامی، مستلزم توسعه ساختارهایی مبتنی بر شریعت است. مالیه اسلامی تحت سلطه شریعتاست که سفتهبازی را ممنوع کرده و تصریح مینمایدبه جای اینکه درنمد از بهره یا بازده تضمین شده ایجادگردد می بایست از سودهای حاصل از تولید مشترک کالا و خدما بین شرکت کنندران پدید نید. پس از بررسی در خصوص بحثبرانگیز بودن ابزارهای مشتقه در مالیه اسلامی و مشتقا نشکار و ضمنی موجود در آن، تلاش برای استانداردسازی آنها مورد بح قرار میریرد. در نگاه اول به نظر میرسد برخورد محدود با مشتقات تحت قوانین شریعت، منجر به محروم کردن موسسا و شرکتهای مالی از امتیازات مرتبط با انتقال ریسک خواهد شد. در این پژوهش نشان خهواهی داد مالیههاسلامی شامل تعداد قابل توجهی از قراردادها و ابزارهایی میباشد که شبیه مشتقات هستند و میتوانند بنگاهها را در کاهش ریسک کمک نمایند. این پژوهش اصول بنیادی مالیه اسلامی را با نگرشی به سمت توسعه و ایجاد یک تئوری منسجم برای مشتقات سوق میدهد. پس از بررسی قراردادهای پذیرفته شده و بحث اکادمیک درارتباط با نواوریهای مالی موجوددر این زمینه، چش اندازی اصولی بر مجاز بودن مشتقا ت تحت قوانین اسلامی ارائه خواهد شد.

کلیدواژه ها

مشتقا ، مدیریت ریسک اسلامی، مالیه اسلامی، اصول شریعت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.