سیر تحول بادگیر به عنوان یکی از مظاهر معماری پایدار

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: پنجمین همایش علمی تخصصی انرژی های تجدید پذیر و پاک
  • کد COI اختصاصی: WINDCONF05_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1230
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدعلی علوی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته معماری اسلامی، دانشکده معماری و شهرسازی، دانشگاه هنر اسلامی تبریز.

نرگس ناجی

دانشجوی کارشناسی ارشد رشته معماری، دانشگاه پیام نور، مرکز شرق تهران.

چکیده

ایرانیان از دیرباز برای مساعد کردن شرایط زیست خود و مقابله با شرایط نامساعد اقلیمی، با حداکثر استفاده از امکانات طبیعی، از تمهیدات خاصی بهره گرفته اند. امروزه نیز با به کارگیری شیوه های نوین، همواره می توان در جهت دستیابی به اهداف معماری پایدار گامی مؤثر پیمود. یکی از این تمهیدات که در معماری سنتی ایران نقش به سزایی داشته است، عنصر بادگیر می باشد که به عنوان یک سیستم سرمایش ایستا شناخته شده است. بادگیرها در تعدیل دما و رسانیدن آن به دمای در حد آسایش نقش مؤثری داشته اند و تهویه مطبوع را با هدایت جریان باد و بهره گیری از انرژی پاک و تجدیدپذیر طبیعت فراهم می آوردند. در این مقاله سعی شده است تا با بررسی سیر تحول بادگیرها از گذشته تا امروز، به این مهم دست یافت که استفاده از نیروهای تجدیدپذیر طبیعی همچون باد، در جهت تأمین نیاز آسایش بشری همواره بسیار مؤثر بوده است؛ چرا که علاوه بر صرفه جویی در مصرف سوخت های فسیلی که رو به اتمام است، از تخریب محیط زیست نیز جلوگیری می شود و اینگونه است که به اهداف معماری پایدار نزدیک تر خواهیم شد. راهکاری که گذشتگان ما به خوبی آن را درک کرده بودند و امروزه نیز با الگوگیری از همان نوع معماری و البته با کمک تکنولوژی های جدید می توان آن را دوباره احیا کرد.

کلیدواژه ها

بادگیر، نیروهای تجدیدپذیر، معماری پایدار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.