کاربرد مصورسازی علم در آینده پژوهی علم و فناوری به منظور تحلیل روند پیشرفت علوم: مطالعه موردی نرم افزار سایت اسپیس

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: اولین همایش ملی آینده پژوهی
  • کد COI اختصاصی: FUTURESSTUDIES01_043
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2257
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رقیه قضاوی خوراسگانی

تهران، دانشگاه شاهد

چکیده

به منظور دستیابی به اهداف آینده پژوهی در حوزه علم و فناوری لازم است تا شناخت کاملی نسبت به وضعیت فعلی علوم و فناوری در سطح مورد بررسی بدست آید تا بر اساس آن بتوان به پیش بینی و برنامه ریزی صحیح دست یافت. این شناخت با استفاده از فنون علم سنجی که به سنجش سطح علم و فناوری می پردازد، حاصل می شود. از جمله فنون مطرح در علم سنجی که با توجه به ویژگیهای منحصر به فرد آن مورد توجه ویژه ای قرار گرفته است، ترسیم نقشه ساختار علم و فناوری یا مصورسازی علم می باشد. نقشه علم با اهداف، در سطوح و به شیوه های مختلف در حوزه های گوناگون علمی قابل ترسیم است که می توان با ترسیم روند پیشرفت حوزه، رشته و یا موضوع خاص در طول زمان به چگونگی و عوامل موثر بر روند پیشرفت و تغییر ساختار آن موضوع پی برد و بر اساس آن به پیش بینی و برنامه ریزی برای آینده در جهت تحقق اهداف در نظر گرفته شده برای نظام علم و فناوری سطح مورد بررسی پرداخت. بدین منظور متخصصان علم سنجی بر اساس شیوه های مختلف کمی و محاسباتی، به طراحی نرم افزارهای مختلف ترسیم نقشه علم پرداخته اند. از جمله نرم افزارهایی که به صورت کامل و چندجانبه و با قابلیتهای مفید طراحی شده است، نرم افزار سایت اسپیس می باشد.

کلیدواژه ها

علم سنجی، آینده پژوهی، مصورسازی علم، سایت اسپیس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.