مقایسه شرایط اقتصادی ایران و چین از منظر متغیرهای کلان اقتصادی با تاکید بر اقتصاد دانش بنیان به منظور مقابله با تحریم های اقتصادی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: کنفرانس بین المللی اقتصاد در شرایط تحریم
  • کد COI اختصاصی: IECEUS01_065
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 6676
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ابوالفضل شاه آبادی

استادیار دانشکده اقتصاد و علوم اجتماعی دانشگاه بوعلی سینا، همدان

زهره بهاری

دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک

چکیده

عوامل زیادی در رشد و توسعه اقتصادی کشورها دخیل هستند. ولیکن از جمله عواملی که فرآیند رشد اقتصادی را مختل می سازد، تحریم های اقتصادی صورت پذیرفته علیه کشورها می باشد. به نظر می رسد کشورهای ضعیف بیشتر با تحریم مواجه می گردند. لذا این گروه از کشورها می بایستی با جهادی عظیم در راستای شناخت نقاط قوت ضعف از کانال بررسی دقیق ساختار اقتصادی، و تدوی برنامه های منسجم و هدفمند کلان اقتصادی، جهش عظیمی را در اقتصاد بوجود آورند و با مدیریت دانش بنیان منابع مالی، طبیعی و انسانی از کانال ارتقای سرمایه گذاری های مولد، افزایش تولیدات ملی و بهره وری و افزایش سطح رقابت پذیری با تحریم ها مقابله و آن را تبدیل به فرصتی در جهت شکوفایی و تحکیم پایه های اقتصادی کشور نمایند و اقتصاد مقاومتی را تحقق بخشند. در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی، تقویت و حمایت از اقتصاد دانش بنیان نقش موثری ایفا می کند. لذا در این مطالعه به بررسی و مقایسه متغیرهای کلان اقتصادی و وضعیت اقتصاد دانش بنیان ایران و چین در شرایط تحریم طی دوره زمانی 2009-1980 می پردازیم. نتایج حاکی از آن است که چین از کانال بسط بازار عوامل جدید تولید اقدام به افزایش سهم رشد بهره وری کل عوامل در رشد اقتصادی و افزایش قدرت رقابت پذیری توانسته است تحریم ها را عملا بی اثر سازد و تحریم نه تنها باعث تضعیف اقتصادی و تولیدی این کشور نمی شود، بلکه، فرصتی در جهت تحکیم پایه های اقتصادی این کشور فراهم آورده است. برخلاف اقتصاد چین، اقتصاد جمهوری اسلامی ایران از لحاظ مولفه های نوآوری و بازار عوامل جدید تولید (سرمایه انسانی و تحقیق و توسعه) وضعیت مناسبی ندارد و برای خنثی نمودن اثر تحریم ها و تبدیل ثروت تجدیدناپذیر به تجدیدپذیر و افزایش سهم رشد بهره وری کل عوامل در رشد اقتصادی باید نسبت به افزایش مولفه های اقتصاد دانش بنیان و بسط بازار عوامل جدید تولید گام برداشت.

کلیدواژه ها

تحریم های اقتصادی، اقتصاد دانش بنیان، بهره وری کل عوامل تولید، ایران، چین

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.