بررسی جوانه زنی و ویژگی های فیزیولوژی گیاه شوید (Anethumgraveolens L.) تحت تنش شوری

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین همایش ملی گیاهان دارویی و کشاورزی پایدار
  • کد COI اختصاصی: MPSA01_040
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1634
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید پاکروان

دانشجوی کارشناسی ارشد فیزیولوژی گیاهی، دانشکده علوم پایه دانشگاه لرستان

حمزه امیری

دانشیار گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه لرستان

عبدالحسین رضایی نژاد

استادیار گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان

لیلی بیرمی نیا

دانشجوی کارشناسی ارشد فیزیولوژی گیاهی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه لرستان

چکیده

شوید با نام علمی Anethum graveolens L. گیاهی یکساله، علفی و معطر است. این گیاه متعلق به تیره چتریان (Apiaceae) بوده و بومی جنوب غربی و آسیای مرکزی است. از ترکیبات و مواد موثره این گیاه در صنایع غذایی و دارویی استفاده می شود. از آن جایی که جوانه زنی مهمترین و حساس ترین مرحله رشد یک گیاه محسوب می شود، لذا آزمایشی در این زمینه بر روی گیاه شوید انجام گرفت. در این آزمایش از طرح بلوک های کامل تصادفی استفاد شد که شامل شش تیمار و پنج تکرار است. تیمارهای شوری شامل صفر (شاهد)، 0/2، 0/4، 0/6، 0/8 و یک مولار بر لیتر می باشد، که طی آن، سرعت جوانه زنی، میانگین درصد جوانه زنی، میانگین طول ریشه چه و ساقه چه مورد ارزیابی قرار گرفت. بذر شوید در دمای 25 تا 28 درجه سانتیگراد قرار داده شد. بعد از سه روز شروع به جوانه زنی کرد و طی 10 روز به صورت روزانه مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد ه با افزایش سطح شوری، پارامترهای اندازه گیری شده روندی نزولی داشتند. همچنین آزمایش دیگری 45 روز بعد از کاشت (مرحله هشت برگی) به صورت گلدانی در گلخانه دانشکده کشاورزی خرم آبد انجام شد. که شامل پنج تیمار و شش تکرار بود. تیمار های اعمال شده شامل صفر (شاهد) ، 30، 60، 90، 120 مولار بر لیتر نمک سدیم کلراید بود. در این آزمایش فاکتورهای مختلفی از جمله تعداد برگ، طول ریشه و ساقه وزن ترک و خشک ریشه و ساقه، سرعت رشد نسبی، سرعت رشد گیاه مقدار پروتئین ها، پرولین ها و غیره اندازه گیری شد.

کلیدواژه ها

جوانه زنی، ویژگی های فیزیولوژیکی، شوری، شوید (Dill)

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.