تنوع گونه‌ای و زیستگاهی جلبک‌های ماکروسکوپی ناحیه بین جزر و مدی جزیره هنگام (خلیج فارس)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: سومین کنفرانس برنامه ریزی و مدیریت محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: ESPME03_640
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 920
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محبوبه مهردوست

دانشگاه هرمزگان

فریدون عوفی

موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور

مریم کوکبی

دانشگاه هرمزگا ن

چکیده

این تحقیق با هدف بررسی رویشگاههای جلبکی ناحیه بین جزر ومدی جزیره هنگام در قالب طبقه بندی استاندارد اکولوژیک زیستگاههای ساحلی – دریایی طی دوره 92-1391 به انجام رسید. جزیره هنگام از توابع شهرستان قشم و به شکل مخروط ناقص می باشد که 8/9 کیلومتر طول ، 6-3 کیلومتر عرض و 50 کیلومتر مربع مساحت دارد. در این تحقیق نمونه برداری های میدانی بصورت فصلی و رویشگاههای جلبکی در ناحیه بین جزر و مدی شناسایی گردید. بر اساس بررسی‌های میدانی در ناجیه ساحلی منطقه مورد مطالعه٬ تعداد ۸ ایستگاه نمونه‌برداری با توجه به ویژگی‌های ژئومورفولوژی و زیستگاهی انتخاب گردید که تعداد ۷ رویشگاه و زیستگاه انحصاری (بیو توپ ) برای ماکرو جلبک ها در محدوده ناحیه بین جزر و مدی تعیین گردید. نمونه‌ها جهت شناسایی به آزمایشگاه منتقل و بر اساس کلیدهای شناسایی معتبر در حد تاکسون گونه و در مواردی در حد جنس انجام شد. بر اساس نتایج بدست آمده از این پژوهش، تعداد10 گونه جلبک شامل 2 جنس و 3 گونه جلبک سبز (Chlorophyceae)، 3 جنس و 3 گونه جلبک قرمز ((Rhodophyceae و 4 جنس و 4 گونه جلبک قهوه‌ایی (Phaeophyceae) شناسایی گردید. در این مطالعه جلبک قرمز Centroceras clavulatum ، جلبک سبز Caulerpa racemosa و جلبک قهوه‌ایی sp.Padina به عنوان گونه‌های غالب از گروههای مختلف جلبک ها بیشترین پراکنش و فراوانی را در محدوده مورد برسی داشته‌اند. همچنین مشخص گردید که رویشگاههای جلبکی در سواحل غربی نسبت به سواحل شرقی جزیره به دلیل شرایط بهتر اکولوژیکی نظیر بسترهای مناسب٬ حضور حوضچه‌های جزر و مدی و بسترهای مصنوعی بیشتر است.

کلیدواژه ها

ماکرو جلبک، پراکنش زیستی، بیوتوپ، جزیره هنگام، خلیج فارس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.