تحلیل ویژگی های هیدروکلیماتولوژی حوضه آبریز رودخانه زال خلخال با تاکید بر کنترل سیلاب

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: سومین کنفرانس برنامه ریزی و مدیریت محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: ESPME03_445
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 956
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا، آقایاری سامیان

کارشناس ارشد جغرافیا اقلیم شناسی در برنامه ریزی محیطی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل، اردبیل، ایران

مقصود خیام

گروه جغرافیا، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل، اردبیل،ایران

رسول صمدزاده

گروه جغرافیا، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل، اردبیل،ایران

چکیده

سیلاب به مفهوم بالا آمدن سطح آب در رودخانه اعم از رودخانه های فصلی و دائمی است،که باعث سرازیر شدن آب به نواحی مجاور که معمولا خشک هستند، می گردد.در تعریف علمی سیل، هرگاه جریانی در یک آبراهه به وقوع بپیوندد که میزان آن از جریان با احتمال وقوع 50 درصد یا دوره بازگشت دو ساله بیشتر باشد اصطلاحاً سیل اتفاق افتاده است. بررسی توان سیل­خیزی و شناسایی عوامل موثر در ایجاد سیل حوضه زال رود خلخال با روش SCS صورت گرفته است. برای پهنه بندی توان تولید روان آب ابتدا حوضه زال رود به واحدهای هیدرولوژیک همگن تقسیم شد و در مرحله بعد نقشه های پایه شامل نقشه های توپوگرافی، شیب، شبکه هیدروگرافی، زمین شناسی، خاک شناسی، پوشش گیاهی، کاربری اراضی در سیستم GIS تهیه گردید و سپس مقادیر ارتفاع روان آب، ارتفاع بارش، مقدار دبی حداکثر و زمان به حداکثر رسیدن سیلاب برای هر زیر حوضه محاسبه شد. سپس با تحلیل های انجام شده برروی دبی های حداکثر لحظه ای سیلاب برای دوره برگشتهای 2 تا100 سال این نتایج حاصل شد که در حوضه مورد مطالعه زیر حوضه های لرد چای، آق سو و آق داغ به دلیل دارا بودن شیب بالا از پتانسیل سیل­خیزی برخوردار هستند و با کاهش شیب از میزان پتانسیل سیل خیزی کاسته می شود. علیرغم اهمیت شیب در بین پارامترهای مختلف، سازندهای زمین شناسی و رخساره های آن و نیز میزان پوشش گیاهی در کنار عامل شیب می توانند در پتانسیل سیل خیزی حوضه دارای اهمیت باشند.

کلیدواژه ها

سیل­خیزی، روش SCS، رواناب، GIS، CN، حوضه زال رود

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.