بررسی غلظت انتشار دی اکسید گوگرد در مناطق ویژه صنعتی با استفاده از روش نمونه برداری غیرفعال و پهنه بندی انتشار آن در محیط GIS

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: سومین کنفرانس برنامه ریزی و مدیریت محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: ESPME03_370
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1706
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه جباری

کارشناس محیط زیست پالایشگاه دوم پارس جنوبی/ دانشگاه میبد

مسعود منوری

مدیر گروه دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

بیپن هنرور

مدیر گروه دانشگاه علوم و تحقیقات شیراز

نجف جباری

دانشجوی مهندسی نفت

چکیده

توجه به پهنه بندی انتشار دی اکسید گوگرد بدان علت است که حتی در غلظت های متوسط گیاهان و هم حیوانات (انسان) از اثرات سوء آن صدمه می بینند. منطقه پارس جنوبی متشکل از 24 فاز پالایش گاز و 14 مجتمع پتروشیمی می باشد که به دلیل نوع فعالیت این صنایع روزانه باعث انتشار ترکیب SO2 در هوای محیط می گردد. اهداف این مطالعه تعیین و ارزیابی تغییرات مکانی و زمانی غلظت دی اکسید گوگرد در منطقه پارس جنوبی می باشد. در این تحقیق پس از بررسی منطقه مورد مطالعه و شناسایی منابع انتشار SO2 و تجزیه و تحلیل اطلاعات توپوگرافی و هواشناسی، 20 ایستگاه نمونه برداری جانمایی گردید، عملیات نمونه برداری توسط نمونه جاذب غیر فعال از نوع Palmes انجام پذیرفت. تجزیه و تحلیل SO2 بوسیله جداسازی یونی از نوع Autosampler انجام پذیرفت که محیط جاذب در این نمونه بردار مخلوط کربنات سدیم و گلیسرول می باشد. درطول دوره نمونه برداری متوسط میزان SO2 در کلیه ایستگاه ها µg/m3 9/77 بوده که بالاتر از استاندارد هوای پاک ایران می باشد، کمترین SO2 شناسایی شده کمتر از 3/0 در روستای شیرینو و بیشترین آن µg/m3 9/499 در ایستگاه پای کوه بوده است.نقشه های پراکنش آلاینده ها با استفاده از نرم افزار ARC GIS با مشخص نمودن مناطق با ریسک بالای مواجهه پرسنل تهیه گردید و راهکارهای جلوگیری از انتشار دی اکسید گوگرد به منظور کاهش میزان انتشار آن در هوا و همچنین پیشنهادات مدیریتی جهت کاهش اثرات آلاینده مورد مطالعه بر سلامت پرسنل ارائه گردید.

کلیدواژه ها

پهنه بندی ، دی اکسید گوگرد SO2 ، جاذب غیر فعال، منطقه پارس جنوبی ،GIS ARC

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.