طراحی آزمایش و بهینه سازی فرایند جذب فلوراید با جاذب تهیه شده از سنگ مرمر با مدل تاگوچی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: شانزدهمین همایش ملی بهداشت محیط ایران
  • کد COI اختصاصی: NCEH16_274
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1020
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

قربان عسگری

استادیار گروه مهندسی بهداشت مرکز تحقیقات علم بهداشتی محیط، دانشگاه علوم پزشکی همدان

عبدالمطلب صیدمحمدی

استادیار گروه مهندسی بهداشت مرکز تحقیقات علم بهداشتی محیط، دانشگاه علوم پزشکی همدان

جواد فردمال

استادیار گروه آمار زیستی و اپیدمیولوژی، مرکز تحقیقات علم بهداشتی محیط، دانشگاه علوم پزشکی همدان

سیما ملکی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی همدان

چکیده

زمینه و هدف: روش تاگوچی به عنوان یکی از قدرتمندترین ابزار طراحی آزمایشات است، با بهرگیری از این روش علاوه بر صرفه جویی در هزینه و زمان، با حداقل تعداد آزمایش عوامل موثر بر فرایند مشخص می گردد. از آنجایی که تا کنون مطالعات کمی در رابطه با بهینه سازی فرایند ها صورت گرفته، لذا این مطالعه با هدف استفاده از روش آنالیز آماری تاگوچی جهت بهینه کردن فرایند جذب فلوراید با جاذب تهیه شده از سنگ مرمر از محیط های آبی انجام شده است.مواد و روشها: در این مطالعه تجربی، پودر ماربل ( سنگ مرمر) از زائدات کارگاهای سنگبری همدان تهیه، آسیاب شده و توسط الکهای استاندارد ASTM در محدوده مش 40 دانه بندی گردید. در این مطالعه باانتخاب 4 پارامتر موثر در فرایند جذب ( pH ، زمان تماس، دما و دوز جاذب) در 4 سطح، توسط نرم افزار Minitab 16 ماتریکس ترکیبی L_16 انتخاب و آزمایشات با این ماتریکس انجام شد. با محاسبه سیگنال به نویز آزمایشات طراحی شده در مدل تا گوچی و آنالیز داده ها با نرم افزار Minitab 16 شرایط بهینه حذف فلوراید با پودر ماربل تعیین شد. به منظور تعیین سهم هریک پارامترهای موثر در حذف فلوراید از آنالیز واریانس استفاده شد. غلظت باقیمانده فلوراید با اضافه نمودن معرف اسپانس توسط دستگاه اسپکتروفتومترقرائت گردید. نتایج بحث: نتایج حاصل آنالیز داده ها در مدل تاگوچی نشان داد، دوز جاذب7/0 گرم در لیتر پودر ماربل pH برابر 2، دمای 0 C 25 و زمان تماس 5 دقیقه شرایط بهینه در فرایند جذب فلوراید با جاذب تهیه شده می باشد. هم چنین نتایج حاصل از آنالیز واریانس نشان داد که از بین متغیر های موثر در فرایند جذب، بیشترین میزان تاثیر مربوط به دوز جاذب وکمترین تاثیر مربوط به pH بوده است. هم چنین در شرایط بهینه، نسبت S/N حدود 96/40 پیش بینی گردید. نتیجه گیری: استفاده از روش آماری تاگوچی به عنوان یک روش کارآمد، موثر و بدون نیاز به تعداد زیاد آزمایش‌ها، نشان داد که پودر ماربل به عنوان یک جاذب جدید، ارزان قیمت و بدون ایجاد آلاینده ثانویه، کارایی بالایی در حذف فلوراید از محیط های آبی دارد.

کلیدواژه ها

طراحی آزمایش، تاگوچی، پودر ماربل، فلوراید

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.