بررسی کارایی فرآیند الکتروکواگولاسیون با استفاده از الکترودهای آلومینیومی در حذف رنگ متیلن بلو از محیط های آبی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: شانزدهمین همایش ملی بهداشت محیط ایران
  • کد COI اختصاصی: NCEH16_262
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 843
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ادریس بذرافشان

دانشیار گروه مهندسی بهداشت محیط، مرکز تحقیقات ارتقا سلامت، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، زاهدان

رضا بدلی

دانشجوی کارشناسی ارشد،گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان،زاهدان

چکیده

مقدمه و اهمیت موضوع: متیلن بلو رایج ترین ماده رنگی جهت رنگ آمیزی پشم، پنبه و ابریشم است. استنشاق این ماده می تواند سبب اختلال در تنفس وحال آنکه مواجهه مستقیم با آن میتواند سبب آسیب های دائمی چشم، احساس سوزش در نقاط در معرض تماس، تهوع و استفراغ، تعریقزیاد، اختلالات ذهنی و متهمو گلوبینمیا گردد. در پژوهش حاضر کارایی فرایند ا لکتروکواگولاسیون که از جریان مستقیم برق به منظور حذف آلاینده ها از محلول استفاده میکنند، در حذف فاضلاب سنتتیک حاوی رنگ متیلن بلو مورد بررسی قرارگرفته است.مواد و روشها: پژوهش حاضر یک مطالعه تجربی در مقیاس آزمایشگاهی است که بصورت پایلوت اجرا گردید. مخزن شیشه ای به حجم 8/1 لیتر (حجم موثر یک لیتر) و حاوی چهار الکترود صفحه ای آلومینیومی جهت انجام این مطالعه مورد استفاده قرار گرفت. الکترودها به روش دو قطبی به یک منبع تغذیه (جهت تبدیل جریان برق متناوب به مستقیم) متصل شدند. در ابتدا مخزن با محلول رنگی متیلن بلو در غلظت های اولیه 10، 20، 30، 50، 80، 100، 150، 200 میلی گرم در لیتر پر شده و سپس عملیات واکنش آغاز می شد. در ادامه درصد حذف رنگ متیلن بلو در مقادیر pH برابر 11،9،7،5،3 و در گستره پتانسیل الکتریکی 20، 30 و 40 ولت در زمانهای واکنش 15، 30، 45، 60 دقیقه تعیین مقدارشد. نتایج و بحث: نتایج حاصله از انجام آزمایشات حاکی از آن است که بالاترین راندمان حذف رنگ متیلن بلو از محلول آبی در pH برابر 11 و اختلاف پتانسیل 40 ولت حاصل شد. از طرفی نتایج حاصله نشان داد که با افزایش ولتاژ راندمان حذف رنگ متیلن بلو زمان افزایش یافت اما در عین حال این امر افزایش مصرف الکترود و انرژی را نیز به دنبال دارد و اینکه از طرفی نتایج حاصله نشان داد که با افزایش غلظت آلاینده، زمان مورد نیاز برای دستیابی به راندمان حذف مناسب نیز بایستی افزایش یابد.نتیجه گیری: در مجموع مشخص شد که فرآیند الکتروکواگولاسیون با استفاده از الکترودهای آلومینیومی روشی مناسب و مطمئن جهت تصفیه پسابهای حاوی غلظت رنگ بالای متیلن بلو است و با توجه به راندمان بالای حذف می توان پساب خروجی را با اطمینان در محیط تخلیه نمود.

کلیدواژه ها

الکتروکواگولاسیون، رنگ متیلن بلو، الکترود آلومینیومی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.