اهمیت بیوفیلم سیستم های آبی در انتشار عفونتهای سودوموناسی کسب شده در بیمارستان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: شانزدهمین همایش ملی بهداشت محیط ایران
  • کد COI اختصاصی: NCEH16_147
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1082
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرزانه بقال اصغری

کارشناس ارشد مهندسی بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی ارومیه، دانشکده پرستاری و بهداشت خوی

مهناز نیک آئین

دکترای بهداشت محیط، دانشیار دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

چکیده

مقدمه و اهمیت موضوع: باکتریهای جنس سودوموناس از باسیلهای گرم منفی بوده که در منابع آبهای طبیعی همچون رودخانه ها و دریاچه ها یافت می شود. این باکتریها به خاطر مقاومت در شرایط مختلف و نیازمندی کمتر به مواد غذایی، توانایی تشکیل بیوفیلم در منابع آبی مصنوعی همچون آب آشامیدنی را دارا هستند. تشکیل بیوفیلم باعث می شود این باکتری برای مدت زمان طولانی در سیستم های آب بیمارستان باقی مانده و مشکلات مربوط به عفونتهای بیمارستانی را ایجاد کند. هدف از این مطالعه، بررسی فراوانی سودوموناس آئروژینوزا از شیرهای آب بیمارستان با استفاده از روش Nested PCR بود.مواد و روشها: در این مطالعه جهت بررسی باکتری سودوموناس در نمونه های آبی، 44 نمونه آب از 11 بیمارستان به روش استاندارد برداشت گردیده و پس از استخراج DNA نمونه ها، در مرحله اول به منظور ارزیابی وجود عوامل بازدارنده و هم چنین تکثیر DNA برای افزایش حساسیت ردیابی باکتری سودموناس، بخشی از ژن عمومی 16S rRNA باکتریها مورد تکثیر قرار گرفت. در مرحله بعد با استفاده ازDNA تکثیر یافته در مرحله قبل، عمل Nested PCR با استفاده از پرایمرهای اختصاصی جهت تشخیص باکتری سودوموناس و سودوموناس آئروژینوزا انجام گرفت. برخی پارامترهای فیزیکوشیمیایی و همچنین شمارش بشقابی باکتریهای هتروتروفیک (HPC)جهت وجود ارتباط احتمالی با آلودگی سودوموناس آئروژینوزا نیز مورد بررسی قرار گرفت.نتایج و بحث: در این مطالعه با استفاده از روش Nested PCR، %32 نمونه ها آلوده به سودوموناس آئروژینوزا گزارش شدند. از 11 بیمارستان مورد بررسی، %82 آب بیمارستانها (9 بیمارستان از 11 بیمارستان) آلوده به سودوموناس بودند. مقادیرHPC نمونه ها ی آب بیمارستان ها از cfu/ml 3 تا cfu/ml 170متغیر بوده و ارتباطی بین وجود سودوموناس و HPC و همچنین پارامترهای فیزیکو شیمیایی مشاهده نشد.نتیجه گیری: شناسایی منابع آلوده می تواند به عنوان یک اولویت اصلی در عفونت های منتقله از طریق آبهای بیمارستانی به شمار رود. نتایج حاصل از مطالعه حاضر نشان داد که با انتخاب روش مناسب جهت شناسایی باکتری سودوموناس میتوان به سادگی و با سرعت بیشتر آلودگی نمونه های محیطی به این باکتری را تشخیص داد. حساسیت، ویژگی و سرعت عمل بالا در دستیابی به نتایج، از مزایای PCR است که بر اساس آن می توان اقدامات کنترلی مناسب را جهت جلوگیری از عفونت های حاصله از این باکتری به ویژه در محیطهای خاص بلافاصله اجراء نمود.

کلیدواژه ها

سودوموناس آئروژینوزا، آب، عفونت بیمارستانی، PCR

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.