بررسی ارقام کلزا تحت شرایط دیم مناطق گرمسیر در مزارع زارعین استان کرمانشاه

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دومین همایش ملی دستاوردهای نوین در تولید گیاهان روغنی
  • کد COI اختصاصی: CBIAU02_059
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1346
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین حاتم زاده

موسسه تحقیقات کشاورزی دیم شیروان

ملک مسعود احمدی

علی اکبر ناصری

چکیده

با توجه به اینکه ارقام بهار زودرس تر از پاییز هستند لذا جهت فرار از خشکی آخر دور کشتی یافتن ارقامی با عملکرد دانه بالا حائز اهمیت است. بنابراین ارزیابی ارقام برتر آزمایشات داخلی ایستگاهی در مزارع زارعین یکی از مراحل مهم در معرفی ارقام به حساب می‌آید. بدین منظور هفت رقم کلزا که در آزمایشات مناطق گرمسیر سال‌های قبل برتر بودند در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار و در سه نقطه از استان کرمانشاه (گیلان غرب، سر پل ذهاب و قصرشیرین) مورد مقایسه قرار گرفتند. برای هر کرت پنج دقیقه به طول 50 متر با فاصله ردیف 30 سانتی‌متر در نظر گرفته شد. کاشت اوایل آبان ماه انجام گردید و در طول دوران رشد و نمو صفات زراعی یادداشت برداری شدن. و از برداشت نیز عملکرد دانه و روغن اندازه‌گیری گردید. طرسوسی واریانس گیلان غرب و قصرشیرین اختلاف معنی‌داری را به ترتیب در سطوح احتمال یک در صد و پنج در صد برای عملکرد دانه نشان داد. با وجود اینکه میانگین عملکردهای دانه در دو منطقه فوق به دلیل شرایط جوی، اقتصادی نبودند ولی ارقام PP-308-8 و RGS003 در شرایط دیم پس زودرس نشان دادن. نتایج حاصل از تجزیه واریانس سر پل ذهاب نشان داد بین ارقام از نظر عملکرد دانه در سطح احتمال یک در صد اختلاف معنی داری وجود داشت. مقایسه میانگین بین ارقام برای صفات تحت مطالعه نشان داد بین میانگین عملکرد دانه ارقام اختلاف معنی داری در سطح احتمال پنج در صد وجود دارد. ارقام Taparoo و RGS003 از بیشترین نمک‌های دانه به ترتیب 1653/78 و 1273/78 کیلوگرم در هکتار برخوردار بودند. در نهایت با توجه به نتایج می‌توان اظهار داشت ارقام Taparoo و RGS003 برای سر ذهاب و مناطق با آب و هوایی مشابه در شرایط دیم پاییز قابل کشت می‌باشند و از ارقام PP-308-8 ، RGS003 و نیز Taparoo می‌توان در برنامه‌هایبه نژادی جهت دستیابی به ارقام زودرس بهره جست.

کلیدواژه ها

کلزا، مناطق گرم، دیم ، به مزار زارعین on farm

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.