بحران انرژی و ایجاد الگو و ساختارهای مصرف بهینه انرژی

  • سال انتشار: 1384
  • محل انتشار: دهمین کنگره ملی مهندسی شیمی ایران
  • کد COI اختصاصی: NICEC10_185
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3364
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدحسین نوعی

دانشگاه فردوسی مشهد، دانشکده مهندسی، گروه مهندسی شیمی، دانشیار گرو

محسن پاکیزه سرشت

دانشگاه آزاد اسلامی واحد قوچان ، گروه تحصیلات تکمیلی مهندسی شیمی، دا

مرتضی آدینه نیا

دانشگاه فردوسی مشهد، دانشکده مهندسی، گروه مهندسی شیمی، دانشجوی کار

چکیده

دراین مقاله نخست روند رشد مصرف کل انرژی درکشور در طی یک دوره سی ساله طی سالهای 1350 تا 1380 مورد بررسی قرار گرفته است. دیده می شود که مصرف کل انرژی در سال 1350، 90/1 میلیون بشکه معادل نفت خام بوده در صورتیکه در سال 1380 به 705/4 میلیون بشکه معادل نفت خام رسیده است. با توجه به روند رو به رشد مصرف داخلی انرژی، مطالعات اقتصادی نشان داده شده است که در صورت ادامه این روند، تا سال 1397 ایران به یک کشور وارد کننده فراورده های نفتی مبدل خواهد شد. برای آنکه بدانیم در حال حاضر چه مقدار از انرژی کل مصرفی کشور در بخش های مولد مصرف می شود نگاهی به الگوی مصرف انرژی کشور در سال 1380 نشان می دهد که سهم صنعت در مصرف انرژی یعنی جائیکه انرژی مصرفی منجر به تولید ناخالص داخلی میشود حدود 23 درصد است در حالیکه در بخش خانگی و تجاری 39 درصد و حمل و نقل 27/5 درصد از کل انرژی مصرف شده است. توجه مختصری به این الگوی مصرف در کشور به وضوح نشان میدهد که این الگوی مصرف احتیاج به تصحیح دارد و طبیعی است که می بایستی سهم بخش های مولد کشور از انرژی مصرفی افزایش یابد. برای بهینه سازی مصرف انرژی باید هم در زمینه تولید انرژی و هم مصرف آن تمهیداتی اندیشید. به نظر می رسد که بهتر و موثرتر است که بیشتر روی بحث مصرف انرژی کار کنیم. در شرایط کنونی برای اینکه یک واحد انرژی بوسیله مصرف کننده نهایی استفاده شود باسید 4 واحد انرژی تولید کنیم. برای بهبود این وضعیت باید که در قدم اول به فکر استفاده موثرتری از انرژی باشیم تا کمتر مصرف کنیم در حالیکه کیفیت کنونی زندگی خود را نیز حفظ کرده باشیم. لذا برای رسیدن به این هدف ابتدا به فعالیت هایی درجهت کاهش تقاضای انرژی و سپس به فعالیت هایی که با توجه به وضع منابع خود باید انجام دهیم، اشاره می شود.

کلیدواژه ها

بحران انرژی ، بهینه سازی مصرف انرژی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.