ارزیابی اثرات زیست محیطی عنصر باریم بر منابع خاکو آب در مناطق مینرالیزه دوستبیگلو (استان اردبیل)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: هشتمین همایش زمین شناسی مهندسی و محیط زیست ایران
  • کد COI اختصاصی: ICEGE08_049
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1329
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا طلائی

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، اردبیل،

فرزانه عظیمی مطعم

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، اردبیل،

حمیدرضا پیروان

عضو هیات علمی پژوهشکده حفاظت خاکو آبخیزداری، تهران،

چکیده

این تحقیق در منطقه مینرالیزه دوست بیگلو در شمال غرب مشگین شهر در استان اردبیل، جهت ارزیابی آلودگی منابع آب و خاک به عنصر باریم انجام شده است. در این منطقه شرایط تولید باریم بیش از حد استاندارد، در محیط خاکو آب فراهم شده است. به منظور مطالعه نحوه و میزان اثرات زیست محیطی عنصر باریم در مناطق مینرالیزه تعداد 110 نمونه خاکاز افقهای سطحی خاک(افقB و A وتعداد 20 نمونه آب از منابع آبچاه، چشمه و آبراهه و رودخانه قره سو در مناطق دگرسانی و غیر دگرسانی به صورت موردی جمعآوری و تجزیه شدند. این فلز با دو ترکیب اصلی، یعنی سولفاتی و کربناتی، بیشتر در محل ذخایر معدنی یافت میشود و به دلیل تشکیل نمکهای کم محلول در آب معمولاً تحرک کمتری نیز در خاک دارد. در محیطهای مینرالیزه به دلیل وجود اسید و تشکیل کمپلکسهایباریم احتمال حرکت برای این عنصر بیشتر میشود. در شرایط اسیدی احتمال ورود باریم در محیطهای آبی بیشتر است، چرا که میزان حلالیت آن با کاهشpHافزایشمییابد. خوردن و آشامیدن بیشاز حد باریم محلول در آب میتواند باعث فلج و ناراحتیهای قلبی در انسان شود. نتایج به دست آمده از این مقایسات نشان دهنده آلودگی در45/2%تا16/5%درصد از نمونههای خاکمیباشد که در نهایت سببتجمع باریم در محیط آبی شده است. برمبنای استانداردهای موجود میزان باریم آبهای سطحی و زیر زمینی در منطقه بیشاز مقدار عادی است و لذا پاکسازی و پالایشمنطقه با روشهای فیزیکو- شیمیائی ضروری است

کلیدواژه ها

باریم، مینرالیزه، محیط زیست، آلودگی و پالایش

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.