تحلیل حساسیت متغیرهای اقلیمی در برآوردETo پتانسیل به روش فائو- پنمن –مانتیث

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین همایش ملی حفاظت وبرنامه ریزی محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: NATURE02_067
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 844
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رحمان سلگی

دانشجوی کارشناسی ارشد بیابانزدایی دانشگاه سمنان

سیدفرهاد موسوی

استاد دانشگاه سمنان

محمد رحیمی

استادیار دانشگاه سمنان

جعفر دستورانی

استادیار دانشگاه سمنان

چکیده

روش های مختلفی برای محاسبه تبخیر و تعرق مرجع وجود دارد که معادله فائو- پنمن- مانتیث از کارآمدترین آنهاست. تعیین شدت تأثیر پارامترهای موثر بر تبخیر و تعرق در هر منطقه، به مدیریت منابع آب در آن منطقه بسیار کمک می کند. پس ازبررسی تغییرات تبخیر و تعرق در ایستگاه سینوپتیک سمنان مشخص شد که نقش دمای بیشینه و تابش خورشیدی، مهم تر از سایر پارامترهای اقلیمی است و تاثیرگذاری بیشتری بر تبخیر و تعرق دارد و دمای بیشینه به عنوان پارامتر اقلیمی اول و تابشخورشیدی به عنوان پارامتر اقلیمی دوم معرفی می گردد. باد نیز به عنوان پارامتر اقلیمی سوم بر تغییرات تبخیر و تعرق در ایستگاهسمنان موثر است. نقش دمای کمینه در تغییرات به نسبت سایر پارامترهای دیگر کمتر است و به عنوان پارامتر سوم شناخته می گردد. پس چنانچه دمای بیشینه و یا تابش خورشیدی در مقطع زمانی مشخصی تشدید شود، افزایش شدید در تبخیر و تعرق مرجع و متعاقب آن افزایش نیاز آبی گیاهان در منطقه مطالعاتی امری حتمی خواهد بود. میزان تاثیر هر یک از این پارامترهابستگی به شرایط جغرافیایی و آب و هوایی هر منطقه نیز دارد. از آن جایی که ایران در منطقه خشک و نیمه خشک قرار دارد و با کمبود آب روبه رو است، لذا استفاده بهینه از منابع آب در مصارف کشاورزی راهکار مناسبی برای مقابله با بحران کم آبی و خشکسالی است. با همه این اوصاف پیشنهاد می گردد میزان تاثیر هریک از پارامترها بر تبخیر و تعرق تعیین گردد زیرا می تواند در اعمال برنامه ای دراز مدت که پارامترهای اقلیمی در آن دخیل هستند تاثیر گذار باشد.

کلیدواژه ها

فائو - پنمن - مانتیث، دمای بیشینه، تابش خورشیدی، سمنان/Eto

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.