بررسی تاثیرات گودبرداریهای عمیق روی تونلهای مترو

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین کنفرانس ملی مهندسی ژئوتکنیک
  • کد COI اختصاصی: GEOTEC01_100
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1181
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن عباسی اسفنجانی

کارشناسارشد مهندسی عمران- خاک و پی، دانشگاه تبریز

هوشنگ کاتبی

ا ستادیار دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه تبریز

مسعود حاجیعلیلو

د انشیار دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه تبریز

چکیده

امروزه برای احداث ساختمانهای بلند مرتبه، جهت اجرای پی، تامین فضای لازم برای پارکینگها، تاسیسات و غیره، نیاز به گودبرداریهای عمیقخواهد بود که در مواردی ممکن است این گودبرداریها در مجاورت تونلهای مترو قرار بگیرد. اجرای گودبرداری در مواقعی که فاصلهگودبرداری و تونل کم باشد نیاز به تامل و بررسی کامل دارد و ضروری است احتیاطهای لازم به عمل آید. در این تحقیق جهت مدلسازی و بررسی تاثیر گودبرداری روی تونل، از نرم افزار تفاضل محدود FLAC 2D استفاده شده است. در تحلیلها فرض بر این است که مقطع تونل دایروی واز قبل موجود بوده و در مدلسازیها، مسئله رهاسازی تنش در اثر حفر تونل و قبل از نصب پوشش مورد توجه قرار گرفته است. سپسگودبرداری در موقعیتهای مختلف نسبت به تونل مدلسازی شده و تاثیر آن روی جابجاییهایالقا شده در پوشش تونل مورد بررسی قرار گرفتهاست. دیوار محافظ گود از نوع دیوار دیافراگمی بوده و برای تحلیلها، از مدل رفتاری مور-کولمب استفاده شده است.نتایج حاصل از مدلسازیهابیانگر این است که قرارگرفتن گودبرداریدرطرفینتونل نسبت به حالت قرارگیری آن در بالای تونل،بخاطر اثر محافظتی دیوار، تاثیر کمتری رویتونل دارد.

کلیدواژه ها

گودبرداری عمیق، تونل، روش تفاضلات محدود، جابجایی تونل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.