بررسی پارامترهای بهداشت محیطی و کیفیت نان در نانوائی های شهر اصفهان

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: نهمین همایش ملی بهداشت محیط
  • کد COI اختصاصی: NCEH09_242
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 521
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فلاح حیدرماه

رحیم بهرامیان

رسول پرتوی

اصغر جمشیدی

چکیده

نان به عنوان مهمترین ماده در رژیم غذایی ایرانیان و بسیاری از ملتهای جهان، بویژه خانوارهای کم درآمد و پرچمعیت می باشد. همچنین ارزانترین محصول در سبد غذایی روزانه مردم است. ا نواع غذاها در الگوی تغذیه سنتی به گونه ای پخت و آماده می شوند که اغلب می بایست همراه نان مصرف شوند.ب ه این ترتیب بخش عمده ای از انرژی، پروتئین و قسمتی از ویتامینهای گروه B و عناصر فلزی نظیر کلسیم و آهن این جوامع از طریق نان تأمین می گردد. بنابراین، به دلیل اهمیت و نقش مؤثر این ماده غذائی در سلامت جامعه، تحقیق و برنامه ریزی در راستای بهبود کیفیت نان ضروری به نظر می رسد. مطالعه حاضر باهدف بررسی وضعیت موجود نانوائیهای هر اصفهان و ارائه راهکارهای لازم و عملی به منظور ارتفاء کیفیت تولیدات آنها انجام شده است. روش تحقیق در این بررسی به صورت مقطعی انجام و تعداد 100 واحد نانوایی در 10 منطقه از شهر اصفهان به صورت راندوم انتخاب گردید و طی 12 دور نمونه برداری در ماههای مهر، آبان و آذر 84، نمونه ها از نظر pH و مصرف جوش شیرین، میزان خمیر در نان تولیدی، سطح آموزش و وضعیت بهداشتی این واحدها بر اساس ماده 13 قانون مواد خوردنی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. در طی این تحقیق تعداد 91/3% نانهای مورد آزمایش فاقد جوش شیرین، تولید تعداد 21% نانوائی ها فاقد خمیر، 63% کارکنان دارای کارت سلامتی و 37% اینگونه اماکن، شرایط بهداشت محیط را به طور نسبی رعایت نموده و هیچکدام از شاغلین این بخش، دوره آموزشی را نگذرانده و فاقد حداقل اطلاعات علمی در زمینه نان بودند. بر اساس این تحقیق ایجاد آموزشگاهها، فراهم نمودن زمینه های تربیت نیروی انسانی متخصص و آموزشهای مدون و مستمر به شاغلین این حرفه، همچنین ارتقاء سطح نظارت و کنترل این گونه اماکن توسط کادرهای فنی و آموزش دیده، در راستای ارتقاء کیفیت مواد تولیدی و کاهش زیانهای اقتصادی مستقیم و غیرمستقیم به عنوان راهکارهای اصلی می بایست مورد توجه قرار گیرند.

کلیدواژه ها

نان، کیفیت نان، بهداشت محیط، اصفهان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.