بررسی آلوددگی های قارچی در بادام زمینی موجود در بازارشهر زنجان

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: نهمین همایش ملی بهداشت محیط
  • کد COI اختصاصی: NCEH09_062
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1250
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

روح الله رستمی

حسین نجفی

چکیده

بی تردید یکی از عوامل مؤثر در بهداشت مواد غذایی و سلامتی جامعه، سلامتی مواد غذایی است که توسط افراد جامعه مورد استفاده قرار می گیرد. تحقیقات نشان داده است که مواد غذایی مثل ذرت، گندم، پسته و بادام زمینی با ایجاد شرایط مناسب دمایی، رطوبت و شرایط محیطی دیگر، پتانسیل بالایی جهت آلودگی به قارچها را دارند. در این بین از قارچهای تولید کننده سموم قارچ کپکی آسپرژیلوس فلاووس و آسپرژیلوس پارازیتیکوس که سم آفلاتوکسین را تولید می کنند بیشتر مورد توجه قرار می گیرند. روش: کار: در این بررسی به تعداد 20 عددنمنونه 50 گرمی بادام زمینی شور و 16 عدد نمونه 50 گرمی بادام زمینی خام از مغازه های بازار شهر زنجان به صورت تصادفی گرفته شده اند و در هنگام نمونه برداری نمونه ها، شرایط محیط نظیر شدت نور، دما و شدت جریان هوا اندازه گیری شدند. سپس میزان رطوبت نمونه ها در آزمایشگاه تعیین شده و آلودگی های قارچی نمونه ها نیز پس از کشت در محیط سابورودکستروزآگار+ کلرامفنیکل، با تکنیک کشت افتراقی تعیین گردید. نتایج: از کل کلنی های مشاهده شده در این بررسی قارچهای کپکی بیشترین مقدار را به خود اختصاص دادند که در این میان قارچ کپکی آسپرژیلوس فلاووس (flavus Aspergillus) 39/1% آسپرژیلوس نایجر (niger Aspergillus) 38/6%، پین سیلیوم (Penicillium)9/2%، رایزوپوس (Rhizopus) 7/2%، موکور (Mucor) 2/5%، آلترناریا (Alternaria) 1/03% و نیگروسپورا (Nigrospura) 0/5% بودند. همچنین مشاهده شد که قارچ کپکی آسپرژیلوس نایجر بیشتر از نمونه های خام بود. در این بررسی میزان دمای محیط و رطوبت نمونه ها بیش از حد استاندارد تعیین گردید و همچنین نتایج نشان داد که یک ارتباط معنی داری بین میزان رطوبت محیط، شدت نور، درجه حرارت و نوع بادام زمینی با مقدار آلودگی های قارچی وجود دارد.

کلیدواژه ها

قارچ، بادام زمینی، کپک، زنجان، بازار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.