کاربرد زمینشناسی مهندسی در آسیبشناسی آثار صخرهای نمونه موردی بررسی عوامل تخریب سنگ نبشتههای گنجنامه همدان

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: هفتمین کنفرانس زمین شناسی مهندسی و محیط زیست ایران
  • کد COI اختصاصی: ICEGE07_069
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 582
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ناصر مهدیآبادی

دانشگاه بوعلی سینا، دانشکده علوم پایه، همدان

علی اکبر مومنی

دانشگاه بوعلی سینا، دانشکده علوم پایه، همدان

ملیحه مهدیآبادی

عضو هیئت علمی پژوهشگاه سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری، تهران

چکیده

حفاظت از آثار صخرهای که حاوی اطلاعات پر اهمیت تاریخی و فرهنگی هستند موضوعی بسیار مهم است . این آثار در مناطق مختلف ایران با شرایط زمینساختی متفاوت و بر روی سنگهای مختلف حجاری شدهاند مانند کتیبههای اورارتویی آذربایجانشرقی که بر آندزیت، سنگ نبشتههای گنجنامه همدان که بر گرانیتوئید و کتیبه بیستون کرمانشاه که برسنگ - های آهکی حجاری شدهاند. اغلب این آثار بدون توجه به ساختار سنگ و شرایط زمینساخت منطقه مرمت می گردند. این مورد باعث گردیده است که عملیات حفاظتی با مشکل مواجه شود. از آنجاکه آسیبشناسی نقش مهمی در پیشنهاد راه - حلها و اقدامات مرمتی دارد. لذا این مقاله با هدف توجه به استفاده از دانش زمینشناسی در حفاظت آثار تاریخی و با مطالعه موردی سنگ نبشتههای گنجنامه همدان ارائه میگردد. این مقاله درآغاز به معرفی اثر از نظر تاریخی و جغرافیایی پرداخته و سپس با بهرهگیری از مطالعات کتابخانهای، میدانی، آزمایشگاهی و نرمافزاری به تحلیل عوامل موثر بر تخریب سنگنبشتههای گنجنامه پرداخته است و در نهایت برای مقابله با خطرات لغزش و افتادن سنگ، راهحلهایی پیشنهاد شده است.

کلیدواژه ها

آثار صخرهای، سنگنبشته های گنجنامه، لغزش، افتادن سنگ

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.