تاثیرتغییرات چگالی جریان وpHمحلول برتولیدآلیاژنانوکریستال نیکل- کبالت به روش رسوب دهی الکتروشیمیایی جریان مستقیم

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین همایش بین المللی و هفتمین همایش مشترک انجمن مهندسی متالورژی ایران و انجمن علمی ریخته گری ایران
  • کد COI اختصاصی: IMES07_174
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1025
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی صالحی

دانشجوی کارشناسی ارشد،دانشکدهمهندسی مواد،دانشگاه صنعتی اصفهان

علی سعیدی

استاد دانشکدهمهندسی مواد، دانشگاه صنعتی اصفهان

مهدی احمدیان

استادیار دانشکدهمهندسی مواد، دانشگاه صنعتی اصفهان

کیوان رئیسی

دانشیار دانشکدهمهندسی مواد، دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

دراین تحقیق، آلیاژ نانوکریستال نیکل- کبالت، در حمام سولفاتی حاوی سولفات نیکل، سولفات کبالت و اسید بوریک به روش رسوب دهی الکتریکی جریان مستقیم تولید شدهاست. پارامترهای رسوب دهی شامل چگالی جریان وpHمحلول برای تولید آلیاژهایی با درصدهای مختلف، در محدوده معین متغیر انتخاب شدند، این درحالی است که دما و ترکیب محلول ثابت نگه داشته شد. نتایج آزمون پراش اشعه ایکس ازآلیاژهای رسوب کرده نشان داد که در تمام محدوده ترکیب این دوعنصرتشکیل محلول جامد می دهند. متوسط اندازه دانهکریستالی با استفاده از پهنای پیک ) 111 ( الگوهای پراش مربوط به رسوبها در نیمه ارتفاع آنها و رابطه شرر در محدوده 30-43 نانومتر بدست آمد. به منظور بررسی ترکیب شیمیایی آلیاژرسوبی به دست آمده در شرایط مختلف رسوبدهی الکتریکی و بررسی تاثیر پارامترهای مختلف بر ترکیب از دستگاه طیف نگاری به روش تفکیک انرژیاستفاده شد. نتایج این آزمون نشان داد که با تغییر چگالی جریان از 73 تاmA/cm2 115 مقدارکبالت در آلیاژ رسوبی از 73 به 13 درصد وزنیکاهش مییابد. از طرف دیگر با تغییرpHمحلول در محدوده 2-4، مقدارکبالت رسوب کرده در آلیاژ از 73 به 34درصد وزنی کاهش یافت. باکاهش بیشترpHتا مقدار1/5کبالت رسوب کرده در آلیاژ تا حدود 73 درصد وزنی افزایش یافت. نتایج مغناطیسی آلیاژهای تولیدی با دستگاه مغناطومتری نیروی گرادیان متناوب، بهطور متوسط ، مغناطش اشباعemu/g143 و وادارندگی مغناطیسیOe43 را نشان داد. این نتایج حاکی ازاین است که نمونه های تولیدی از جمله آلیاژهای نانوکریستال با خاصیت مغناطیسی نرم هستند

کلیدواژه ها

رسوب دهی الکتریکی، آلیاژهای نانوکریستالی، نیکل-کبالت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.