سمیت تدخینی و خواص ضدتغذیهای اسانس زیره روی شپشه دندانه دار برنج Oryzaephilus surinamensis (L.)
- سال انتشار: 1403
- محل انتشار: اولین کنگره بین المللی احیاء بوم شناختی بر پایه طبیعت (با تاکید بر صیانت از شتر دوکوهانه)
- کد COI اختصاصی: NERUMA01_212
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 27
نویسندگان
گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
گروه علوم گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی مغان، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
چکیده
شپشه دندانه دار برنج، Oryzaephilus surinamensis (L.) (Coleoptera: Silvanidae)، یکی از مهمترین آفات محصولات انباری از قبیل دانه های برنج و اغلب غلات می باشد. به دلیل اثرات زیان بار کاربرد سموم شیمیایی از قبیل آلودگی محیط زیست و تهدید سلامتی انسان، استفاده از ترکیبات کم خطر طبیعی مانند ترکیبات استخراج شده از گیاهان به یکی از روش های نوین در کنترل آفات تبدیل شده است. در این پژوهش، سمیت تدخینی و خواص ضدتغذیهای اسانس زیره روی حشرات کامل شپشه دندانه دار برنج بررسی شد. بررسی اجزای شیمیایی اسانس با استفاده از دستگاه گاز کروماتوگرافی-طیف سنج جرمی نشان داد که ترکیبات سیمول (۳۱.۹۶ درصد)، گاما-ترپینن (۳۹.۸۹ درصد) و ۲-متیل-۳-پروپانال (۷.۷۳ درصد) ترکیبات غالب آن بودند. اسانس زیره دارای سمیت تدخینی قابل توجهی روی حشرات کامل آفت بود. تجزیه پروبیت داده ها نشان داد که مقدار غلظت های کشنده ۵۰ (اسانس۵۰LC درصد) در زمان های ۲۴، ۴۸ و ۷۲ ساعت به ترتیب برابر با ۰.۷۰۱، ۰.۵۵۵ و ۰.۳۹۴ میکرولیتر بر گرم بود. استفاده از غلظت کشنده ۳۰ (۳۰LC درصد) ۲۴ ساعته اسانس موجب کاهش شاخص های تغذیه ای آفت شامل شاخص مصرف، نرخ مصرف نسبی و نرخ رشد نسبی بعد از ۵ روز شد. شاخص بازدارندگی اسانس تحت تاثیر غلظت مذکور ۴۸.۹۸ درصد برآورد گردید. به عبارت دیگر، اسانس زیره عالوه بر داشتن خاصیت کشندگی، دارای اثرات ضدتغذیه ای قابل توجهی هم روی حشرات کامل شپشه دندانه دار برنج بود. بنابراین، اسانس زیره می تواند به عنوان یکی از عوامل کارآمد و در دسترس در مدیریت شپشه دندانه دار پیشنهاد گردد.کلیدواژه ها
اسانس زیره, اجزای شیمیایی, سمیت, شپشه دندانه دار برنجمقالات مرتبط جدید
- نقش شتر دوکوهانه در احیای بومشناخت و راهکارهای طبیعی برای چالشهای اقلیمی و خشکسالی
- بررسی روند پرارتفاع جنب حاره تابستانه ایران تحت شرایط تغییر اقلیم
- تاثیر تغییر کاربری اراضی و گسترش شهرنشینی بر جزایر حرارتی
- نقش فناوریهای انرژی تجدیدپذیر در سازگاری و کاهش تغییرات آب و هوایی (با تاکید بر ایران)
- بررسی ریسک سالمت فلز سنگین سرب برای دامهای چراکننده از مراتع منطقه معدنی انگوران
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.